Útmutató az energiakártyákhoz. Februárban utalják a támogatás első részét
Vissza

Útmutató az energiakártyákhoz. Februárban utalják a támogatás első részét

Körülbelül négymillió személynek adják át az energiaszámlák kifizetésének támogatására az energiakártyákat, amelynek értéke 1400 lej, és a jogosultaknak két részletben utalják ki a kártyára az említett összeget: az első részt február folyamán, a másodikat pedig majd szeptemberben. A kártyákat február 1-28 között kézbesíti a posta, és február 20-ától lehet majd felhasználni számlafizetésre. A jogosultak száma még változhat azt követően, hogy ellenőrzik az adóhivatalnál valamint lakótársulásoknál szereplő adatokat – nyilatkozta az európai beruházások minisztere.

Az rmdsz.ro honlapon összegyűjtötték a leggyakrabban előforduló kérdéseket az energiakártyával kapcsolatban, az alábbiakban az ezekre adott válaszokat közöljük.

Mi az energiakártya?

Az energiakártyát a nehéz helyzetben lévő és kis jövedelemmel rendelkező állampolgárok kapják. A kártyán lévő pénzsegéllyel a számlákat lehet kifizetni. A támogatás összesen 1.400 lej, és két részletben utalják ki, az elsőt februárban, a másodikat szeptemberben.

Milyen számlát lehet kifizetni a kártyával?

Villany, gáz és központi fűtésszámlák, gázpalack, tűzifa, fűtőolaj, fapellet és egyéb fűtőanyagok kifizetésére használható a támogatás. Az energiakártyával aktuális vagy elmaradt számlákat lehet fizetni.

Kik kapnak kártyát?

 • nyugdíjasok (60 év fölöttiek), akiknek 2.000 lej alatti a jövedelmük;
 • rokkantnyugdíjasok, akiknek 2.000 lej alatti a jövedelmük;
 • súlyos vagy közepesen súlyos fogyatékkal élő személyek, akiknek 2.000 lej alatti a jövedelmük;
 • családtámogatásban részesülő családok;
 • szociális segélyben részesülő családok/személyek.

Fontos! A háztartásban az egy főre eső nettó jövedelem nem haladhatja meg a 2000 lejt.

Hogyan állítják össze a támogatottak végleges listáját?

 1. a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium létrehoz egy listát, amelyen a fent említett kategóriába tartozó összes állampolgár szerepel;
 2. ellenőrzik a jövedelmeiket;
 3. ellenőrzik, hogy hányan laknak a jogosulttal egy háztartásban;
 4. kiszámolják az átlagjövedelmet és ellenőrzik, hogy az összeg nem lépi-e át a 2.000 lejes küszöböt.

Milyen lépésekből áll a folyamat a kártya kézbevételétől a számla kifizetéséig?

 1. Február 1-28. között a támogatott postai úton megkapja a kártyát.
 2. Miután megkapták a kártyát, azok a tömbházlakók, akiknek távfűtésük van, fel kell hogy keressék a tulajdonosi/bérlői társulást (asociația de proprietari/locatari), amelyikhez tartoznak. Kérnek egy adósságérvényesítő igazolást (certificat de validare a datoriei), ami szükséges lesz a kifizetéshez.
 3. A támogatott február 20-tól mehet fizetni a postahivatalba, vagy megvárhatja a postást, akinél szintén fizethet.
 4. A támogatott a fizetéshez magával kell vigye a postára:
  • a személyi igazolványát
  • a számlát
  • az energiakártyáját
  • a távhőszolgáltatóra kapcsolt tömbházlakók esetében az adósságérvényesítő igazolást.


Hányszor lehet fizetni a kártyával?

Egy kártyával többször is lehet fizetni, maximum 8-szor, több energiaszolgáltatónak, egészen addig, amíg el nem fogy a kártyáról a pénz. Az energiatámogatás nem számít jövedelemnek, ezért nem befolyásolja a támogatott személynek járó többi segélyt.

Mi történik, ha valaki nem kap kártyát, de jogosult lenne rá?

Amennyiben valaki nem kapja meg a kártyát, de úgy érzi, jogosult lenne rá, hívja a postai call center számát: 0319966, ahol tájékoztatják arról, hogy mi a teendő.

Részesülhet-e valaki többször a támogatásban?

Azok, akik egynél több kategóriába tartoznak, csak egyszer kapják meg a támogatást.

Amikor egy háztartásban több jogosult lakik, a támogatás háztartásonként csak egyszer jár. Ha egy háztartásban több támogatott lakik, mindannyiuk neve felkerül a kártyára (így bármelyikük felhasználhatja). A kártya szólhat a támogatott személy nevén kívül más nevére is. Viszont csak olyan személy nevére szólhat a kártya, aki a támogatott személlyel egy háztartásban lakik.

Mikor és hogyan kapják meg a kártyákat a támogatottak?

A kártyát a Román Posta kézbesíti mindenkinek személyesen, 2023. február 1. és 28. között, automatikusan, tehát ezt nem kell külön igényelni. Az átvételkor minden támogatott aláír egy nyilatkozatot, hogy megkapta a kártyát.

Mikor jár le az energiakártya?

Minden kártya lejár 2024. január 1-én, függetlenül attól, hogy maradt-e rajta pénz vagy sem.

Milyen dokumentumok kellenek a fizetéshez?

– energiakártya,

– a támogatott személyi igazolványa,

– ha valaki más fizet be a támogatott helyett, a támogatott személy ír egy felhatalmazást arra a személyre, aki befizet. Ilyenkor a felhatalmazás mellett a felhatalmazott felmutatja személyi igazolványát is,

– a befizetendő számla vagy egyéb fizetést indokló dokumentum (fizetési felszólítás vagy a tulajdonosi/bérlői társulás adosságérvényesítő igazolása).

Hogyan és hol lehet fizetni?

Fizetni a Román Postánál vagy a postásnál lehet. A fizetéskor fel kell mutatni a szükséges dokumentumokat (energiakártya, személyi igazolvány, befizetendő számla) és ki kell tölteni egy postai utalványt az energiaszolgáltatónak címezve. Ezután a támogatott megkapja a fizetési bizonylatot, amelyre ráírják, hogy mennyi pénz maradt a kártyán, mekkora összeget fizetett be és ki(k)nek fizetett. Azoknak, akiknek nincs lehetőségük elmenni a postára, a helyi postásnál is befizethetnek. Ebben az esetben is szükséges az energiakártya, a személyi igazolvány és a befizetendő számla (vagy tömbház esetében az adósságérvényesítő igazolás).

Mi az az adósságérvényesítő igazolás?

Azok a támogatottak, akik tömbházban laknak és távhővel fűtenek, adósságérvényesítő igazolást kell kérniük attól a tulajdonosi társulástól (asociația de proprietari/locatari), amelyikhez tartoznak. Ezt az igazolást a befizetéskor meg kell mutatni a postán az energiakártyával és a személyi igazolvánnyal együtt.

Lehet-e készpénzt felvenni a kártyákról?

Az energiakártyáról nem lehet készpénzt felvenni, és csak energiaköltségekre lehet használni. A kártyát nem lehet eladni, sem eladományozni. Minden eladási kísérlet érvényteleníti a kártyát, illetve 42.000-60.000 lej közötti bírsággal jár. Ha a kártyával megpróbálnak mást fizetni, mint energiaköltséget, szintén 4.500-6.000 lej közötti pénzbüntetés jár.

Mi a saját felelősségre kitöltött nyilatkozat, és milyen esetben használják?

Ha nem egyértelmű, hogy hányan laknak a támogatott személlyel egy háztartásban, akkor a támogatott kitölt egy saját felelősségű nyilatkozatot. Ebbe a nyilatkozatba a támogatott beírja, hogy valójában hányan élnek vele egy háztartásban. A posta legfeljebb 3 napon belül begyűjti a nyilatkozatokat, amelyeknek alapján újra kiszámítják az átlagbéreket és frissítik a támogatottak listáját.

Mi az a szociális ankét, és mikor van rá szükség?

Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor egy fogyasztási helyen (háztartásban) a már nem ott élő, de az okmányokban szereplő személy jövedelmét veszik figyelembe, és az illető személyt nem lehet törölni a lakcímről. Ebben az esetben szociális ankétot lehet kérni a polgármesteri hivatalnál, hogy meghatározzák kik élnek ténylegesen a fogyasztási helyen (háztartásban). Az eredményt elküldik a postára és frissítik a támogatottak listáját.

Borítókép: A Román Posta bélyeggyára a napokban kezdte meg a kártyák nyomtatását


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csecsemőhalandóság: először csökken ...
Hat embert lelőtt egy fiatal nő egy ...
Jelentősen nőtt az elektromos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ