Ünnepi megemlékezés a parlamentben az 1989-es forradalomról
Vissza

Ünnepi megemlékezés a parlamentben az 1989-es forradalomról

Az 1989. decemberi forradalom harminckettedik évfordulója alkalmából ünnepi ülést tartott csütörtökön a parlament. Az ülés elején felcsendült a román himnusz, majd a képviselők és szenátorok egy perc néma csenddel adóztak a hősök emlékének. A két ház együttes ülését a szenátus elnöke, Florin Cîţu vezette

Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szenátora felszólalásában elmondta: a szocializmus időszakában, különösen az ún. „aranykorban”, a román társadalom súlyos szegénységgel és elszigeteltséggel küzdött, az állampolgárokat számos alapvető jogaiktól fosztották meg. Ezzel egy időben a romániai magyar közösségre példátlan asszimilációs nyomás nehezedett, ám 32 évvel ezelőtt Temesváron kipattant az első szikra, amely néhány nappal később meggyújtotta a forradalom lángját.

„A Ceaușescu-diktatúra elleni harcban aktívan részt vettek a romániai nemzetiségek is: 1989-ben magyarok és románok együtt harcoltak a diktatúra ellen, együtt álltak sorfalat a golyókkal szemben Temesváron, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Brassóban. A két nemzeti közösség együtt teremtette meg a demokrácia alapjait. Az 1989-es forradalom ideje alatt egy olyan erős egységtudat alakult ki a kommunista rendszer leváltásával szemben, amely felülmúlta az etnikai hovatartozást” – hangsúlyozta a történész végzettségű politikus.

Kiemelte: az RMDSZ az első politikai alakulatok között volt, amely stratégiai partnerséget szorgalmazott az észak-atlanti struktúrákkal, és jelentős szerepet játszott Romániának az Európai Unióhoz történő csatlakozásában, s fontos szereplője volt az ország demokratizálódásának.

„Ma, 32 év után, a világjárvány okozta válságban az RMDSZ vállalta a kormányzás felelősségét és biztos partnerként dolgozik azon, hogy Románia egy modern, stabil és demokratikus értékeket képviselő ország maradjon az unióban” – jelentette ki ünnepi beszédében a Maros megyei szenátor.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...
Három milliárd lej napelemrendszerek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ