Tanévzáró Kalotaszegi Néptáncfesztivál Bánffyhunyadon
Vissza

Tanévzáró Kalotaszegi Néptáncfesztivál Bánffyhunyadon

Pünkösd másodnapján, három év kimaradás után, negyedik alkalommal szervezte meg a Suhanc Néptánccsoport és a bánffyhunyadi Vlegyásza Technológiai Líceum a tanévzáró Kalotaszegi Néptáncfesztivált a helyi művelődési házban.

A rendezvény első műsorszámaként a néptánccsoport Szarka Tamás, a Ghymes együttes frontembere felhívásának tett eleget, amely a nemzeti összetartozás énekkel és tánccal való ünneplésére ösztönzött.   Idén készült el a Ghymes Kézfogás című dalának „táncos” verziója. Ezt a koreográfiát tanulta meg és mutatta be a Suhanc, így csatlakozva a nemzeti összetartozás napjának a megünnepléséhez. A táncról felvétel készült, amelyet az esemény honlapjára is feltöltöttek, akárcsak a többi 500 regisztrált iskoláét.

A Kézfogás című táncot követően Kis Magdolna, a néptánccsoport oktatója, a bánffyhunyadi Vlegyásza Technológiai Líceum igazgatóhelyettese, a Kalotaszeg Ifjúságáért Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy ez a pünkösdi hagyomány fennmaradhasson, szükség van a mindenkori gyerekekre, szülőkre, kollégákra és az egész magyar bánffyhunyadi közösségre, akik a kalotaszegi népi kultúrát értéknek tartják. A népi kultúra értékfelismerésének egyfajta reneszánszát éljük, és ezt az örökségünket mi tölthetjük fel azzal az értékkel és értelemmel, amivel megörököltük. Több mint két évtizedes fennállása alatt sok gyereknek formált magyar, kalotaszegi identitástudatot a Suhanc néptánccsoporthoz való tartozás és ennek különböző tevékenységei. Ennek eléréséhez a szülők felelőssége, támogatása, biztatása is jelentősen hozzájárul.

A továbbiakban Búzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere, Șaitiș Cristina a bánffyhunyadi Vlegyásza Technológiai Líceum igazgatónője, valamint Péter Mónika Mária Kolozs megyei tanfelügyelő üdvözölte a közönséget, megköszönve az oktatók áldozatos munkáját, a szülők támogatását, arra biztatva a táncosokat, hogy büszkén folytassák ezt a gyönyörű hagyományt. Beszédükben kiemelték a kalotaszegi népviselet szépségét, egyediségét is.

A köszöntéseket követően iskolánk legkisebbjei léptek színpadra. Előkészítő és első osztályos diákjaink közösen adták elő a Szervusz, kedves barátom! című népi gyermekjáték-összeállítást. A táncfellépések között a magyarvalkói lányok, illetve a 2., 3. és 4. osztályos tanulók egy-egy kisebb csoportja népdalénekléssel örvendeztette meg az egybegyűlteket. A 2–3. osztályosok a Gólya, gólya gilice című népi gyermekjáték-összeállítással készültek.

A néptáncfesztivál vendégfellépője a Körösfői Kós Károly Általános Iskola Ríszegvirág néptánccsoportja volt. Náluk az oktatás jelenleg két csoportban folyik, 0–4. osztályosok, illetve 5–8. osztályosok csoportjában differenciált módon. Oktatójuk Török Ferenc.

A 4. osztályos tanulók a Fordulj, kicsi szék! című produkcióval készültek. Ezt követően az Apró Suhanc lépett színpadra. Ők iskolánk 2–3. osztályos tanulói, kiegészülve nyárszói és magyarvalkói diákokkal. Mindannyian kitartóak, nagyon ügyesek, szívesen énekelnek és csujogatnak.

Az est fénypontját a Suhanc néptánccsoport fellépése jelentette. Ők ebben a formában egy éve táncolnak, de már felléptek a farsangi jótékonysági bálon februárban, Magyarvalkón a majálison, élő adásban szerepeltek a Vine Clujul pe la noi című műsorban, valamint az idei bánffyhunyadi napokon is. Ezúttal kalotaszegi táncokat mutattak be, legényest, csárdást és szaporát.

A Suhanc sikeres produkciója után az össztánc következett, amelyen minden fellépő részt vett. Számukra a helyi polgármesteri hivatal meglepetéssel kedveskedett. A műsort fergeteges taps zárta.

A 2023-as tanévzáró Kalotaszegi Néptáncfesztivál létrejöttéért és sikeréért köszönet illeti Antal Éva, Kis Magdolna, Bálint Zsolt és Ferencz Gábor oktatókat, a Bánffyhunyadi Polgármesteri Hivatalt és helyi tanácsot, a Kolozs Megyei Tanácsot a támogatásáért, a bánffyhunyadi Vlegyásza Technológiai Líceum vezetőségét, hogy biztosította a lehetőséget arra, hogy tevékenységeink a lehető legjobb körülmények között zajlódjanak, valamint Magyarország kormányát, hogy a Csoóri Sándor Alapból támogatást nyújtott a magyar kultúra megőrzésére és tanítására.

Kozma Zsuzsanna
angoltanár

Borítókép: Péntek Melinda 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ