Születésnapi jókívánság (közhelyek nélkül)
Vissza

Születésnapi jókívánság (közhelyek nélkül)

Kitűnővé egy szerencsés perc által is válhatunk; hasznos emberré a fáradságos évek tesznek – szól az idézet, és már el is kalandoztam a közhelyek világába. Hiszen mit kívánhat az ember egy olyan barátjának, aki a kilencvenedik születésnapját ünnepli, és akiről nyugodtan elmondhatjuk, hogy az életben mindent elért úgy, hogy mindvégig hasznos ember maradt. És itt mesélni lehet a negyvenes évek végén (!) elért ifjúsági vívó sikerekről, az 1952-es olimpiai részvételről, vagy épp arról, hogyan nyerte meg a román vívósport első világbajnoki érmét az 1954-es ifjúsági világbajnokságon.

A sugárbiológiai kutatások hihetetlen világának a prominens alakja ő, akit a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választott, ezáltal megköszönve a közel öt évtizedes lelkes kutatói munkásságát, méltatva páratlan sikereit.

Van abban valami hihetetlen, amikor valaki - minden személyes gondja ellenére - úgy éli meg a nyolcvankilencedik életévét, hogy közben ötlettársa, társszerkesztője egy újabb vívóalbum elkészítésének. Része ő egy olyan munkának, amely megörökíti és átadja az utókor számára azt a hihetetlen képanyagot, amelyet az elmúlt évek során sikerült összegyűjteni a kolozsvári vívásról.

Tizennyolc évvel ezelőtt, amikor megismertem Uray Zoli bácsit – igen, valószínű rájöttek, hogy róla van szó – senkinek sem hittem volna el, ha azt mondja, ez az ember a kilencvenedik születésnapján meglepi a kolozsvári közönséget azzal a gyönyörű fényképalbummal, amelyet barátaival (dr. Guráth Bélával, illetve dr. Habala Péterrel) szerkesztett. Számomra ez a hihetetlen érték: születésnapod alkalmával meglepni szeretteidet és közösségedet! Isten éltesse dr. Uray Zoltánt, Isten éltessen, drága Zoli bátyám!


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csecsemőhalandóság: először csökken ...
Hat embert lelőtt egy fiatal nő egy ...
Jelentősen nőtt az elektromos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ