Szijjártó-Aurescu találkozó Budapesten: fenntartjuk a stratégiai partnerséget
Vissza

Szijjártó-Aurescu találkozó Budapesten: fenntartjuk a stratégiai partnerséget

Budapestre látogatott kedden Bogdan Aurescu külügyminiszter, magyar hivatali kollégája, Szijjártó Péter meghívására. A magyar külgazdasági és külügyminiszter a román delegációval folytatott politikai egyeztetést követő közös sajtótájékoztatón kiemelte: Aurescu látogatásának – egyik – apropója, hogy éppen húsz éve írták alá a Magyarország és Románia közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodást; mint hangsúlyozta, ennek a partnerségnek a megőrzése ugyanúgy érdeke Romániának, Magyarországnak és az egymás területén élő nemzeti közösségeknek is. Aurescu hasonlóképpen nyilatkozva azt mondta, Románia elkötelezett az együttműködés és a közös fejlesztések, projektek mellett. A magyar miniszterelnöki sajtóiroda arról számolt be, hogy a Szijjártó Péterrel való találkozóját követően Aurescuval Orbán Viktor miniszterelnök is tárgyalt a Karmelita kolostorban.

A gazdasági recesszió elkerülése, az energiabiztonság megteremtése és a bevándorlóáradat kezelése terén is nagy segítséget jelent a stratégiai partnerség Romániával, Magyarország ezért érdekelt annak fenntartásában – közölte Szijjártó Péter a román külügyminiszterrel együtt tartott sajtótájékoztatón.

„Mindig vannak ellenérdekeltek, mindig vannak zavarkeltők, akik akkora hangorkánt gerjesztenek, hogy úgy tűnik, mintha többen lennének, mint mi. De a helyzet az, hogy a két ország jelenlegi kormányainak van egy világos és mindenki számára könnyen érthető és látható célja; ez pedig az, hogy ezt a stratégiai partnerséget fenntartsuk, egészen egyszerűen azért, mert a két országnak és a két nemzetnek ez jó”, hangsúlyozta Szijjártó Péter, leszögezve: a kétoldalú kapcsolatok szempontjából az a megfelelő, ha mindkét kormány erőforrásként tekint nemzeti közösségeire. Mint megjegyezte, ezt az is bizonyítja, hogy a magyarországi román nemzeti kisebbség költségvetési támogatása 2010 óta hatszorosára, az ortodox egyház támogatása pedig a hétszeresére.
Szijjártó Péter kiemelte: a magyar-román stratégiai partnerség kifejezetten nagy segítséget nyújt napjaink három legjelentősebb – a gazdasági, az energiaellátási és a migrációs – kihívásának sikeres kezelésében.   

Emlékeztetett, hogy Románia a magyar gazdaság harmadik legfontosabb exportpiaca, ahol több fontos magyar vállalat is folyamatosan növeli a jelenlétét, így például a Mol 245 benzinkúttal, az OTP 97 bankfiókkal, a Richter pedig több mint 600 alkalmazottal van már jelen Romániában.

Az energiaellátás témájában Szijjártó Péter elmondta, hogy Romániának jelentős szerepe van a földgázbeszerzés diverzifikációjában; ezt nagymértékben elősegíti a két ország közötti interkonnektor kapacitásának évi 1,75 milliárdról 2,5 milliárd köbméterre bővítése is.

Beszámolt arról is, hogy decemberben aláírják azt a négyoldalú megállapodást is, amelynek eredményeként Magyarország Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül zöld villamos energiát tud majd importálni. A miniszter szerint a migrációs problémák szempontjából rendkívül fontos, hogy Románia „kiváló munkát végez a határőrizet terén.”
    
Tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom összértéke meghaladta a 11 milliárd eurót, és az idei évnek már első hét hónapjában 32 százalékos növekedést jegyeztek a tavalyihoz képest. Magyarország Románia egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, amely negyedik helyen áll az export, harmadik helyen az import tekintetében – emelte ki Bogdan Aurescu a sajtótájékoztatón. Hozzátette: a kétoldalú kereskedelem – a világjárvány és az ukrajnai háború negatív hatásai ellenére is – virágzik, és a tervezett magyar-román kereskedelmi kamara intézménye még nagyobb lendületet, struktúrát adhat a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatoknak. Mint mondta, a magyar fél székhelyet, személyzetet biztosít ennek az intézménynek, amelyet nagy valószínűséggel jövő év elején fel is avathatnak majd Budapesten. „Románia elkötelezett az iránt, hogy az együttműködés és közös fejlesztések minden lehetséges módozatát megtalálja, hogy a konkrét terveket meg lehessen valósítani”, emelte ki Bogdan Aurescu.

Említést tett arról, hogy az egyeztetésen szó esett „a magyarországi tisztségviselők magánlátogatásain elhangzott kijelentésekről is.” „Meglátásom szerint rendkívül fontos, hogy felelősségteljes párbeszédet tartsunk fenn, a magyar-román alapszerződés és a stratégiai partnerség által meghatározott közös értékeikre alapozva”, emelte ki a román külügyminiszter. Hozzátette: hivatali kollégájával beszélt arról is, hogy még az év végéig összeül a magyar-román vegyesbizottság. Aurescu köszönetet mondott Magyarországnak a Románia Schengen-csatlakozása kérdésében nyújtott, „feltétel nélküli támogatásáért” is. “Ez Romániának kiemelt célja, és ugyanúgy hasznára válik mindkét ország gazdaságának, és állampolgárainak, akiknek megkönnyítenék a szabad mozgását”, nyomatékosította a román diplomácia vezetője.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: vasutassiker öngóllal
Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ