Szatmár megyei csörte az RMDSZ és a PNL között
Visszavonta vezető tisztségviselőit az önkormányzatokból a PNL
Visszavonta vezető tisztségviselőit az önkormányzatokból a PNL
Vissza

Szatmár megyei csörte az RMDSZ és a PNL között

Az RMDSZ-szel való nézeteltérések miatt kilépnek a Szatmár Megyei Tanács és a szatmárnémeti polgármesteri hivatal vezetőségéből a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztségviselői. Ezt a PNL Szatmár megyei elnöke, Adrian Cozma jelentette be keddi sajtótájékoztatóján, amelyről az Agerpres hírügynökség számolt be. A parlamenti képviselő az „RMDSZ-hegemóniájával” és „az őszinte partneri viszony hiányával magyarázta a döntést.”

Adrian Cozma ugyanakkor „totalitárius kisiklásokkal” vádolta az RMDSZ-t és azt állította, hogy a szövetséget Bukarestből és Budapestről is irányítják. Kifogásolta, hogy a szatmárnémeti polgármesteri hivatalban a magyar nyelv ismeretéhez kötik egyes állások betöltését, és hogy a megyei tanács megbízásából szerinte rossz minőségű útfelújítási munkákat végeztek.

Mint kifejtette, az RMDSZ „nem számolt azzal, hogy a liberálisokat a választási kampányban tett ígéretek teljesítése foglalkoztatja, nem a politikai tisztségek.” „Az alpolgármesteri és a megyei tanács alelnöki tisztségével vagy anélkül, a Szatmár megyei PNL hozzájárul a megyeszékhely és Szatmár megye számára fontos célkitűzések eléréséhez – jelentette ki a parlamenti képviselő.”  Cozma ugyanakkor a Szatmár megyei RMDSZ-t a közérdekű információkhoz való hozzáférés ismételt megtagadásával, az európai alapokból finanszírozott munkálatok késleltetésével és a közpénzek RMDSZ-hez való irányításával vádolta.

„Lépésünk nem irányul senki ellen. Mi az RMDSZ-szel vitázunk, a magyar közösséggel nincs problémánk. Az RMDSZ-szel ütköztetünk nézeteket, amelyről kiderült, hogy kettős irányítású. Benne van Románia kormányában, de a budapesti kormányban is” – jelentette ki Adrian Cozma.

Kijelentésére reagálva a Szatmár megyei RMDSZ kedden közleményt adott ki. Ebben azzal vádolják a liberálisokat, hogy „a rombolás és a gáncsolás politikáját helyezték előtérbe”, akadályozva a helyi és megyei fejlesztéseket. Szerintük a PNL színeiben mandátumot nyert polgármesterek munkáját is veszélyezteti, hogy alá vannak rendelve „egyetlen ember – a PNL megyei elnöke– személyes érdekeinek.”

Az RMDSZ emlékeztetett arra, hogy a folyamatban lévő fejlesztések befejezéséhez és újak elindításához egységes nézeteket valló többségre van szükség a megyei és helyi önkormányzatokban is. „A Szatmár Megyei RMDSZ, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) támogatja Szatmár megye fejlesztését. Egy politikai alakulatnak a lakosság érdekeit kell képviselnie, bizonyos elvek szerint és a normalitás talaján állva kell működnie” – szögezik le a közleményben.

A Digi24 hírtelevízónak egy műsorába telefonon bejelentkező Adrian Cozma ismételten megvádolta az RMDSZ-t, hogy a szatmárnémeti városházára való alkalmazások feltételéül szabták a magyar nyelv ismeretét. A szintén telefonon bejelentkező Szatmár megyei RMDSZ-elnök, Pataki Csaba ezt a kijelentést „szégyenteljes hazugságnak” nevezte, és mint mondta, a PNL elnöke „már most kampányban van”. Megállapította azt is, hogy hétfőtől új, RMDSZ-PSD-PMP többség alakult, és mindhárom párt támogatja a megyei fejlesztéseket.

Pataki Csaba sajnálatosnak tartotta a PNL döntését. Úgy vélte: Adrian Cozma személyes érdeke és a Kereskényi Gábor polgármesterrel fennálló személyes konfliktusa vezetett a koalíció felbomlásához. Hozzátette: a megyei önkormányzat értékeli a PNL tisztségviselői által elvégzett munkát, és ezentúl is kész együttműködni minden liberális polgármesterrel.

A PNL szatmárnémeti szervezete múlt héten megvonta a bizalmat Adelin Ghiarfaş liberális alpolgármestertől arra hivatkozva, hogy az RMDSZ-t szolgálja. Az alpolgármester Facebook-üzenetében válaszolt a vádakra. Kijelentette: „az volt a bűne” párttársai szemében, hogy a közösség érdekeit tartotta szem előtt, és nem a két év múlva esedékes polgármester-választásra koncentrált. A bizalom megvonását a párt megyei szervezetének kellett megerősítenie.

A PNL eddig mind Szatmár megyében, mind a megyeszékhelyen helyi koalíciót alkotott az RMDSZ-szel. A párt adta Szatmárnémeti két alpolgármesterét és a Szatmár megyei önkormányzat két alelnökét.

PNL szóvivő: A kormánykoalíció működését ez az eset nem befolyásoljaA Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője, Ionuţ Stroe kedden a News.ro hírportálnak nyilatkozva kijelentette: Adrian Cozma Szatmár megyei pártelnöke nem konzultált a kérdésben a PNL országos vezetőtestületével, és magyarázatot kell majd adnia a kialakult helyzetért. Stroe hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a  kormánykoalíció működésére ez a helyi ügy nincs kihatással, és általában a pártvezetés nem avatkozik be a helyi szinteken alakuló szövetségekbe.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Biztosan nevetünk majd Katával, ha ...
VIDEÓ – Tűzijáték a Szent ...
VIDEÓINTERJÚ – Surányi Ildikó: a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ