Stoltenberg Bukarestben: nem engedhetjük, hogy Putyin győzzön
Vissza

Stoltenberg Bukarestben: nem engedhetjük, hogy Putyin győzzön

A NATO külügyminiszterei keresni fogják a módját annak, hogy továbbra is támogathassák Ukrajnát –jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Klaus Iohannis államfővel hétfőn este tartott közös sajtóértekezletükön.

„Mindent meg fogunk tenni szövetségeseink védelmében. Itt, Bukarestben a NATO külügyminiszterei meg fogják keresni a módját annak, hogy miként lehet a továbbiakban is támogatni Ukrajnát, és hogyan lehet megbirkózni az orosz nyomással Bosznia-Hercegovinában, Moldovában és Grúziában” – mondta az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint,

„Önök jelentős katonai támogatást nyújtottak Ukrajnának. Nem engedhetjük, hogy Putyin győzzön, mert ebből más vezetők azt a tanulságot vonhatnák le, hogy erőszakkal el lehet érni bizonyos célokat, ami sokkal veszélyesebbé tenné ezt a világot mindannyiunk számára. A mi saját biztonsági érdekünk, hogy támogassuk Ukrajnát” – szögezte le.

Vlagyimir Putyin orosz elnök “megpróbálja fegyverként használni a telet” az Ukrajna ellen indított háborúban - jelentette ki, hozzátáve: számításai szerint a NATO-külügyminiszterek bukaresti értekezletén egyetértés lesz abban, hogy fokozni kell Ukrajna légvédelmi rendszerekkel való támogatását

Az ukrajnai háború miatt minden eddiginél fontosabb, hogy a NATO erős és összetartó legyen – hangsúlyozta Klaus Iohannis.

“Minden eddiginél nagyobb szükségünk van egy erős és egységes NATO-ra, és arra számítok, hogy a külügyminiszteri találkozó megerősíti ezt a célkitűzést” – mondta Iohannis, miután négyszemközti megbeszélést folytatott a Cotroceni-palotában a NATO főtitkárával.

Kifejtette: több szövetséges csapatra és előre elhelyezett katonai felszerelésre van szükség a keleti szárnyon, a NATO madridi csúcstalálkozóján hozott döntéseket végre kell hajtan. Emlékeztetett arra, hogy az ukrajnai háború kezdetétől szorgalmazta a NATO keleti szárnyának megerősítését. Szerinte a katonai jelenlét növelése nem elegendő, az elrettentéshez és a védelemhez előre elhelyezett felszerelésre is szükség van, és erről döntés is született a madridi NATO-csúcson. “Most azt szeretném, ha a tettek mezejére lépnénk” – fogalmazott.

“Világosan tudnunk kell, hogy támadás esetén kik, milyen csapatokat küldenek és hová irányítjuk ezeket. Nem hagyhatjuk az ilyen döntéseket az utolsó pillanatra, hogy aztán meglepetés érjen bennünket” – jelentette ki az államfő.Kép: www.presidency.ro


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közösen látogatta meg a NATO romániai ...
Útmutató az energiakártyákhoz. ...
Ciucă: büntetni kell a közbeszédben ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ