Sidney Lumet-filmeket vetítenek a TIFF-en
Vissza

Sidney Lumet-filmeket vetítenek a TIFF-en

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) 22. kiadása a modern kor egyik legtermékenyebb amerikai rendezőjének univerzumába kalauzolja el a közönséget: a június 9. és 18. között megrendezett kolozsvári szemlén Sidney Lumet (1924–2011) hat restaurált alkotását vetítik a Close-up Sidney Lumet nevű szekcióban – derül ki a TIFF közleményéből.

Mint írják, a társadalmi kérdések és erkölcsi dilemmák iránt érdeklődő Lumet mindig is a naturalizmust és a realizmust részesítette előnyben, a televíziózás aranykorában szerzett képzettsége nyomán pedig energikus és közvetlen rendezői stílus jellemezte. A „színészek rendezőjeként” lenyűgöző alakításokat tudott kihozni azokból, akikkel együtt dolgozott – köztük olyan nevek említhetők meg, mint Marlon Brando, Al Pacino, Katharine Hepburn, Sophia Loren, Paul Newman, Henry Fonda, Sean Connery, Philip Seymour Hoffman vagy Faye Dunaway. Mindezen tulajdonságok, valamint a mozi együttműködő jellegébe vetett hite miatt Lumet „az egyik legkitűnőbb szakemberré, a legmelegszívűbb és legkönyörületesebb filmrendezővé vált” – írta róla egy alkalommal Roger Ebert amerikai filmtörténész.

A TIFF retrospektív kínálatában megtekinthető Lumet Tizenkét dühös ember (12 Angry Men) című 1957-es filmdrámája: a filmművészet mesterműveként számon tartott alkotásban a tizenkét esküdtnek látszólag sima gyilkossági ügyben kell ítéletet hoznia, ám a vádlott bűnösségét túl sok tökéletesen egybevágó tény bizonyítja. Bekerült a válogatásba az 1964-es Bombabiztos (Fail Safe) című thriller – amely sokak szerint minden idők egyik leghatásosabb háborúellenes alkotása –, továbbá megtekinthető az igaz történetet feldolgozó Serpico című 1973-as krimi is: az alkotás a becsületes és a törvénytisztelő fiatal rendőrről szól, aki mindenhol korrupcióval, kenőpénzzel és a csalással találkozik.

Vetítik Lumet Kánikulai délután (Dog Day Afternoon) című 1975-ös alkotását – amely szintén megtörtént eseményeken alapul –, 1976-ból a Hálózat (Network) című filmjét, amely a média világának szatírája, valamint az Üresjárat (Running on Empty) című, filmkülönlegességnek számító alkotását, amely válságban levő, az FBI elől menekülő család történetét mutatja be a hatvanas évek Amerikájában.

Borítóképen Sidney Lumet amerikai filmrendező, producer, forgatókönyvíró és színész. Fotó forrása: TIFF


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Konferencia Liga: hosszú negatív ...
Ismét napirenden a kormányfőcsere
Áldozatok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Ballagókhoz s nem csak
  • Elballagtak az Apáczai-líceum diákjai
  • Az iskola anyacsavar, recepteskönyv, ...
  • Magyarságfóbia
  • Elballagtak az Apáczai-líceum ...