Rotáció
Vissza

Rotáció

Nem is olyan biztos, hogy végül sor kerül a kormányfőcserére! – borzolta a kedélyeket nyilatkozatával a liberálisok Iaşi megyei elnöke. Alexandru Muraru képviselő szerint a koalíciós megállapodás értelmében a jövő májusban esedékes kormányfőcsere az együtt kormányzó liberálisok és a szociáldemokraták között – Romániában először kísérleteznének ezzel a rotációs módszerrel – nem a legjobb jelzés a választók felé egy évvel a választások előtt. Pláne miközben a határ mentén az oroszok lövöldöznek…

A bejelentést a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivőjén keresztül cáfolta, e szerint Nicolae Ciucă és pártja tartja magát az adott szóhoz és a koalíciós megállapodásokhoz. A Szociáldemokrata Párt (PSD) meglepetéssel fogadta a iaşi-i honatya nyilatkozatát. Ironikus válaszában mindennek elmondta Murarut, ajánlva, foglalkozzon csak a maga dolgával, ne a koalícióval.

A hír talán ennyiben ki is merülne, ha nem látnának egyre-másra napvilágot az olyan elemzések-utalgatások, miszerint a PSD-nek a legjobb az lenne, ha a liberálisok valóban elszabotálnák a kormányfőcserét. Sőt! Ha a PSD-t egyáltalán nem találnák kormányon a 2024-es választások. Amiből lesz bőven: EPválasztás, önkormányzati és parlamenti választás, és ráadásul még az elnökválasztás is. A robbanó élelmiszer-, villamosenergiaés gázárakra való tekintettel egyetlen épeszű párt sem kívánhatja, hogy az ország kormányrúdjánál legyen azon a télen, amivel a sors fenyeget. Tavasszal pedig még úgy se. Marad tehát a megfutamodás lehetősége. A szociáldemokratáktól sem idegen, hogy alkalomadtán hagynak csapot-papot, koalíciót, és ellenzékben várják ki a választást, erősítve a meggyőződést: Romániában a hatalmon lévő párt rendszerint nem nyeri meg a(z általa szervezett) választásokat. Nincs ugyanis annál jobb választási propaganda, mint ellenzékből szidni a kormányt. Még akkor is, ha csak az utolsó száz méteren teszik azt a pártok, korábban pedig maguk is haszonélvezőik voltak a hatalmi pozíció kínálta előnyöknek.

A PSD tehát igen kényes helyzetben van. Egyrészt választóiktámogatóik érthetetlenül fogadnák, ha a szociáldemokraták szó nélkül hagynák, hogy a liberálisok visszatáncoljanak a rotációtól. Másrészt vaskos pofonokba szaladnának bele jövő tavasztól, ha a liberálisok – az egyezményhez híven – udvariasan félreállnának, átengedve a miniszterelnöki tisztséget – és az ezzel járó felelősséget. És bizony a liberálisok udvariasan félre fognak állni, függetlenül attól, hogy mit mond Muraru. És a kampányban majd ők tesznek arról, hogy a válság kiváltotta feszültségek nagyobbik része a „partner” szociáldemokraták támogatottságát kezdje ki.

Marius Oprea politikai kommentátornak a Mediafax hírügynökség által közölt elemzése szerint marad még az előrehozott választások lehetősége, amire állítólag Klaus Iohannis egy adott pillanatban tett is utalást. Hogy mikor lenne esedékes – nyilván, még tél előtt –, arra nem tér ki. Talán azért sem, mert a román politikában köztudott az is: egyetlen képviselő sem szavazná meg saját mandátumának/privilégiumainak önkezével történő megcsonkítását. Ilyen formán Marcel Ciolacu miniszterelnöki kinevezésének útjában nincs különösebb akadály – még az orosz invázió sem. Ha csak egy jó kis kormányválság, afféle műbalhé nem, ami a „sértődött” szociáldemokratákat az ellenzék soraiba teleportálná. Az egyre süllyedő USR és a válságos időkben az emberek kétségbeesésével, tehetetlenségével arányosan hízó Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) mellé.

Oprea ugyanakkor másik jelenségre is felhívja a figyelmet: a szavazástól való távol maradók egyre növekvő arányára, amely a nyilvánosságra hozott felmérésekből rendszerint diszkréten kimarad. Annak az egyre csalódottabb, elkeseredettebb embertömegnek a terebélyesedésére, amely ha elszabadul, nem lesz majd feltétlenül tekintettel arra, hogy a protokollumok, és egyéb játszmák, számítások szerint épp ki a hunyó a román politikában. Hogy kitől „illik” számonkérni ezt a hirtelen felfordult világot.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Biztosan nevetünk majd Katával, ha ...
VIDEÓ – Tűzijáték a Szent ...
VIDEÓINTERJÚ – Surányi Ildikó: a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ