Románia üdvözli a román nyelvre vonatkozó moldáv döntést
Vissza

Románia üdvözli a román nyelvre vonatkozó moldáv döntést

A román pártok vezetői történelmi jelentőségű döntésnek, a történelmi igazság helyreállításának tartják a moldovai parlament csütörtökön hozott döntését, amelynek értelmében az ország hivatalos nyelvének elnevezése immár nem moldáv, hanem román.

Nicolae Ciuca liberális miniszterelnök pártja Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében úgy értékelte: „a történelmi és tudományos igazság elismerése” a – Románia és Moldova közti határt képező – Prut folyó két partján élők kulturális és nyelvi együvé tartozását szentesíti. Leszögezte: Románia feltétel nélkül segíti Moldova európai közeledését, az általa vezetett kormány pedig támogatja a szomszédos ország szuverenitását, stabilitását és területi integritását.

Koalíciós partnere, a kormányfői tisztség júniusi átvételére készülő Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök történelmi fordulatnak, az „orosz fenyegetés előtt emelt újabb pajzsnak” minősítette a moldovai államnyelv új elnevezéséről szóló jogszabály elfogadását.

„Gratulálok azoknak a törvényhozóknak, akik megszavazták ezt a rendkívül fontos törvényt! Március 27-én, Románia és Besszarábia 1918-as egyesülésének napján Chisinauban leszek, és azt szeretném, hogy együtt ünnepeljük a román identitás ezen hatalmas győzelmét” – írta közösségi oldalán a politikus.

A bukaresti külügyminisztérium állásfoglalásban üdvözölte, hogy a Moldovai Köztársaság parlamentje törvényt fogadott el a román nyelvre vonatkozó alkotmánybírósági határozat végrehajtásáról. Eszerint a törvény elfogadásának szimbolikus jelentősége van, mivel helyreállítja a Moldovai Köztársaság hivatalos nyelvének megnevezésével kapcsolatos tudományos igazságot, emellett megerősíti Románia és Moldova nyelvi, történelmi és kulturális közösségét. A jogszabály elfogadása Bukarest szerint a „moldovai társadalom érettségét és az Európai Unió alapját képező értékrendhez való ragaszkodását is bizonyítja”.

A moldovai parlament csütörtökön a kormánypárt képviselőinek támogatásával, az ellenzék tiltakozása közepette, egyszerű többséggel fogadta el az államnyelv új elnevezéséről szóló törvényt, amelynek értelmében az ország hivatalos nyelvének elnevezése immár nem moldáv, hanem román. A módosítás értelmében a „moldáv nyelv” kifejezést mindent törvényhozási dokumentumban a „román nyelv” kifejezéssel váltják fel. Ez vonatkozik az „államnyelv”, a „hivatalos nyelv” és az „anyanyelv” kifejezésekre is.

Kép: Illusztráció


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Konferencia Liga: hosszú negatív ...
Ismét napirenden a kormányfőcsere
Áldozatok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Ballagókhoz s nem csak
  • Elballagtak az Apáczai-líceum diákjai
  • Az iskola anyacsavar, recepteskönyv, ...
  • Magyarságfóbia
  • Elballagtak az Apáczai-líceum ...