Románia nem ismeri el az ukrajnai régiókban tartott népszavazásokat
Vissza

Románia nem ismeri el az ukrajnai régiókban tartott népszavazásokat

Románia a lehető leghatározottabban elítéli az orosz hadsereg által megszállt ukrajnai régiókban szeptember 23-a és 27-e között szervezett „úgynevezett népszavazásokat”, amelyek végleges eredményét szerdán tették közzé – írta a külügyminisztérium (MAE).

„Románia nem ismeri el az úgynevezett referendumok eredményeit, amelyek törvénytelenek és jogellenesek. Ezek a nemzetközi jog súlyos megszegését jelentik, következésképpen semmiféle jogi hatásuk nincs” – idézte a külügy közleményét az Agerpres hírügynökség.

A külügyi tárca hozzáteszi, ezeknek az úgynevezett „népszavazásoknak” a megszervezésével az Orosz Föderáció ismét megsértette a nemzetközi jog alapelveit, ami szembemegy egy olyan ország feladatkörével, amely állandó tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának. „Ezt nem tolerálhatja a nemzetközi közösség” – hangsúlyozza a közlemény.

A dokumentum emlékeztet, hogy az ENSZ Közgyűlés március 2-án elfogadott zárónyilatkozata értelmében egyetlen erőszakkal vagy fenyegetéssel elfoglalt terület megszerzését sem ismerik el jogszerűként.

Az ilyen típusú, az orosz megszállók által szervezett és támogatott akciók az Ukrajna ellen indított illegális orosz háború további eszkalálódását jelentik – szögezik le, hozzátéve: Moszkva fellépése Ukrajna határainak erőszakos megváltoztatására irányul, ami egyértelműen sérti mind az ENSZ Alapokmányát, mind Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását.

„Románia megerősíti, hogy szilárdan támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását, s felhívást intéz minden államhoz, hogy utasítsák el az Orosz Föderáció arra tett kísérleteit, hogy jogellenesen annektáljon más államhoz tartozó területeket” – olvasható a román külügy üzenetében.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csütörtöktől Janovics Napok az Erdély ...
Először helyeztek ki köztéri adventi ...
Csaknem 7 százalékkal nőtt a forgalomba ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ