Románia eddig 35 ezer tartózkodási engedélyt adott ki ukrán menekültek számára
Vissza

Románia eddig 35 ezer tartózkodási engedélyt adott ki ukrán menekültek számára

Románia 35 256 tartózkodási engedélyt adott ki a háború elől menekülő, átmeneti védelemben részesülő (menedékesként elismert) ukrán állampolgárok számára, 4356 ukrán állampolgár pedig menedéket kért Romániától - közölte hétfőn a belügyminisztérium.

A bevándorlási hivatal (IGI) hat regionális befogadóközpontban biztosít szállást és ellátást a menedéket igénylő külföldiek számára. Ezek telítettsége a háború első heteiben elért 68 százalékról 53 százalékra csökkent. Tavaly az IGI mintegy 1100 férőhellyel gazdálkodott. Az ukrajnai háború kitörése óta a hatóságok nem közöltek már összesített adatokat, csak azt jelezték, hogy szükség esetén növelni fogják a befogadóközpontok kapacitását.Románia március 19. óta személyi számot és tartózkodási engedélyt ad az ukrajnai menekülteknek a háború elől menekülők átmeneti védeleméről szóló, március 4-én elfogadott európai uniós határozat alapján. Az ukrajnai menekülteknek az IGI bocsát ki fényképes tartózkodási engedélyt.A határrendőrség hétfői adatai szerint február 24. óta 1 millió 129 ezer ukrán állampolgár érkezett az országba. Március 12. óta a hatóságok már nem tettek közzé pontos adatokat arról, hogy a menekültek közül hányan maradtak Romániában. A bukaresti média szerint számuk mintegy 80 ezerre tehető.

(A Kiss Olivér által készített borítókép a kolozsvári vasútállomáson humanitárius civil szervezetek által kialakított és működtetett tranzitövezetben készült)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kígyóminta, szárnyas angyal: 150 éves ...
László Gyula, a 20. századi polihisztor ...
Mely európai országokban volt a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ