Ciucă: Románia biztos hely az ukrán menekültek számára
Vissza

Ciucă: Románia biztos hely az ukrán menekültek számára

Románia „a biztonság és a nyugalom helye” volt, és az marad ezután is az ukrán menekültek számára – jelentette ki pénteken az Agerpres hírügynökség által idézett Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A kormányfő a menekülteknek nyújtott humanitárius segítséggel, a gyermekek és más kiszolgáltatott csoportok jogaival kapcsolatos jelentést ismertető pénteki eseményen beszélt a menekültek helyzetéről. A jelentést a társadalmi felelősségvállalásért és a kiszolgáltatott csoportokért felelős főosztály készítette, intézményi partnerekkel együttműködésben.

Beszédében Nicolae Ciucă rámutatott: az elmúlt 12 hónapban több mint 3 millió ukrán állampolgár érkezett az országba, akik közül több mint 2,5 millióan részesültek valamilyen formájú támogatásban, legyen az ingyenes szállítás, élelmiszer, ruházat, szállás, azonnali pénzügyi segítség, orvosi ellátás, a munkaerőpiachoz való hozzáférés vagy beiskolázás.

„Románia az első pillanattól kezdve felvállalta a megbízható európai és nemzetközi partner szerepét, megteremtve a folyosókat – szó szerinti és átvitt értelemben is – az Ukrajna felé irányuló nemzetközi támogatások számára, rendelkezésre bocsátva közúti, vasúti, folyami és tengeri infrastruktúránkat” – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: a kormány világos stratégiát dolgozott ki a menekültválság kezelésére, amely két pillérre épült: a sürgősségi beavatkozásra, valamint a menekültek integrációját célzó közép- és hosszú távú válaszlépésekre.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az emberkereskedelem elleni küzdelem továbbra is a kormány célkitűzései közé tartozik. „Most először van egy integrált cselekvési tervünk arra, hogy eleget tegyünk a területre vonatkozó valamennyi nemzetközi ajánlásnak, és külön munkacsoport foglalkozik az ukrajnai menekültekkel folytatott emberkereskedelem megelőzésével és leküzdésével” – szögezte le Ciucă.

Beszélt a gyermekek és a fogyatékkal élők jogaival kapcsolatos kormányzati erőfeszítésekről is. A hatékony és hasznos intézkedések között említette egyebek mellett a gyermekekkel szembeni visszaélések, bántalmazások jelentésére létrehozott 119-es egységes hívószámot, illetve a gyermekek által igénybe vehető ingyenes pszichológiai szaktanácsadást.
Nicolae Ciucă hozzátette: tavaly kiváló partnerségi kapcsolat jött létre a kormány, a helyi hatóságok, az ENSZ-ügynökségek, a romániai diplomáciai képviseletek, a civil társadalom, a versenyszféra és a román állampolgárok között. 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csecsemőhalandóság: először csökken ...
Hat embert lelőtt egy fiatal nő egy ...
Jelentősen nőtt az elektromos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ