Román Kupa: megvédte címét a Sepsi
Vissza

Román Kupa: megvédte címét a Sepsi

A nagyszebeni városi stadionban szerdán este rendezték a 85. alkalommal kiírt labdarúgó Román Kupa döntőjét a címvédő Sepsiszentgyörgyi Sepsi Olt Sportklub és a Kolozsvári U FC között. A találkozó gól nélküli döntetlennel végződött, döntést a kétszer 15 perces hosszabbítás sem hozott, a 11-est párbajt 5–4-re nyerte meg a Sepsi.

A piteşti-i Cătălin Popa vezette meccset 13 800 néző tekintette meg a helyszínen. A találkozó videóbírója a nagykárolyi Kovács István volt, ez volt az első Román Kupa-döntő két erdélyi csapat között.

Mindkét együttes számos helyzetet dolgozott ki, de nem talált be a 120 percnyi játék során.

Az első félidőben az U FC kétszer is eltalálta a kapufát a szenegáli Mamadou Khady Thiam és Dan Nistor révén. Az 52. percben ellentmondásos esemény történt: a szlovák Pavol Safranko szögletbeívelés után fejelt, Andrei Gorcea a gólvonalon megfogta a labdát, a Sepsi játékosai viszont találatot reklamáltak – azonban sem a játékvezető, sem a VAR-szoba nem értett ezzel egyet.A mérkőzés hőse az U FC-nél nevelkedett és a felnőtt csapatnál is sokáig játszott Niczuly Roland volt, aki három büntetőrúgást kivédett, miután a kolozsváriak előnyben voltak, és két ízben is maguk javára dönthették volna a trófea sorsát.

A Sepsi sorozatban másodszor hódította el a kupát, 2020-ban döntős volt. Az U 1965-ben nyerte meg a kupát, további öt döntőt elvesztett (1934, 1942, 1949, 2015, 2023).

A 11-eseknél a székelyföldi csapattól a magyar válogatott Varga Roland, Alexandru Tudorie, Ion Gheorghe, Marius Ştefănescu és a szintén magyar válogatott Tamás Márk betalált, az argentin Jonathan Rodríguez és a horvát Adnan Aganovics kihagyta (utóbbi fölé lőtte). Az U FC-től Alexandru Chipciu, Ovidiu Bic, Dragoş Tescan és Dan Nistor volt eredményes, a zöld-foki-szigeteki Ely Fernandes, a portugál José „Zé” Gomes és a svájci–horvát Ivan Martics lövését védte a hálóőr.

A két együttes összeállítása:

SEPSI: Niczuly Roland (csapatkapitány) – Mihai Bălaşa (86.perc Tamás Márk), Denis Ciobotariu (86. perc Radoslav Dimitrov), Branislav Ninaj, Andres Dumitrescu – Cosmin Matei (75. perc Ion Gheorghe), Nicolae Păun (112. perc Varga Roland), Jonathan Rodríguez, Marius Ştefănescu – Mario Rondón (46. perc Adnan Aganovics), Pavol Safranko (75. perc Alexandru Tudorie); fel nem használt cserék: Răzvan Began –  Francisco Santos Junior és Rareş Ispas; vezetőedző: Cristiano Bergodi.

U FC: Andrei Gorcea – Ivan Martics, Andrei Miron, Andrei Piţian, Alexandru Chipciu (csapatkapitány) – Gabriel Simion – Dan Nistor, Martin Remacle (100. perc Dragoş Tescan), Ioan Filip (80. perc José „Zé” Gomes), Ovidiu Bic – Mamadou Khady Thiam (100. perc Ely Fernandes); fel nem használt cserék: Plamen Ilijev – Ianis Stoica, Florin Ilie, Ivan Goranov, Dorinel Oancea és Romário Pires; vezetőedző: Ioan Ovidiu Sabău.

Sikerének köszönhetően a Sepsi ismét indulhat a Konferencia Ligában, s ezzel az is kiderült, hogy a bajnokságban negyedik helyen végző együttes (a Krajovai Universitatea vagy a Kolozsvári CFR 1907) viszont már nem küzdhet e lehetőségért. A dobogó harmadik helyén végző együttes selejtezőt játszik majd az utolsó nemzetközi kupahelyért az alsóházi győztessel (Krajovai U 1948 vagy Voluntari-i FC). A felsőházi utolsó fordulóban vasárnap 21 órakor a vasutasok a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban fogadják a már bajnok Konstancai Farult, az oltyán gárda pedig a Sepsivel mérkőzik meg Krajován.

A sepsiszentgyörgyi együttes – amely 2022-ben is megszerezte a Szuperkupát – július 8-án játszik Ploieşti-en ezért a trófeáért a Farullal.

Eredmény, Román Kupa, döntő: • Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK–Kolozsvári U FC 0–0, 11-esek után: 5–4.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ