Román-horvát Schengen-csatlakozás januárban?
Vissza

Román-horvát Schengen-csatlakozás januárban?

A horvát parlament elnökének reményei szerint Románia és Horvátország csatlakozni fog a schengeni térséghez 2023. január 1-én. Ezt Gordan Jandrokovic Bukarestben, a képviselőházban tartott keddi beszédében jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy mindkét országban igen nehéz, több síkon zajló folyamatnak bizonyult a rendszerváltás, és a közös célok – az EU és a NATO-csatlakozás – összekapcsolták a két államot – számolt be az Agerpres hírügynökség.

„Most országaink az EU-n belüli teljesebb integrációra törekszenek. Horvátország úgy döntött, hogy csatlakozik az euróövezethez, és kevesebb, mint nyolc héten belül egy újabb külpolitikai, stratégiai célt fogunk elérni. Ám van még két cél, amelyet Románia és Horvátország is el akar érni: a schengeni övezethez való csatlakozás és az OECD-tagság. Horvátország teljes mértékben készen áll a schengeni csatlakozásra, és az Európai Bizottság legutóbbi jelentése megerősíti, hogy Románia is hasonló helyzetben van” – fejtette ki Gordan Jandrokovic.

A horvát házelnök kitért az ukrajnai háborúra is. Szavai szerint az orosz katonai agresszió intő jel arra, hogy „a szabadságot soha nem szabad adottnak tekinteni”. Hangsúlyozta, országa továbbra is politikai, pénzügyi, humanitárius és katonai segítséget nyújt Ukrajnának, és meggyőződését fejezte ki, hogy Oroszország el fogja veszíteni ezt a háborút.

A bukaresti képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu beszédében üdvözölte a zágrábi politikust. Kijelentette, hogy Románia és Horvátország közötti kétoldalú, illetve NATON-n belüli együttműködése a biztonság és a védelem területén továbbra is nagyon fontos dimenziója Európa biztonságának és stabilitásának. Megjegyezte, hogy az lenne helyes, ha mindkét ország csatlakoznak a schengeni térséghez.

„Románia számára ez a folyamat annál is inkább fontos, mert a lehető leggyorsabban fel szeretnénk zárkózni az Európai Unióhoz, és ez országaink schengeni övezethez való csatlakozásával lehetséges. A polgárok nem viselhetik ennek a késedelemnek a közvetett költségeit. (...) Meggyőződésünk, hogy mindkét ország decemberben belép a schengeni térségbe” – szögezte le Ciolacu, arra utalva, hogy a csatlakozásról december 8-án dönt az EU Tanácsa.

Beszédében a román házelnök kiválónak nevezte a két ország parlamentének együttműködését. „A román-horvát diplomáciai kapcsolatok 30 éves fennállása során számos lehetőséget használtunk ki a párbeszédre és a kölcsönös támogatásra, s remélem, hogy a jövőben még szorosabb lesz az együttműködésünk, különösen gazdasági téren” – fogalmazott Ciolacu.

A horvát parlament elnöke a román képviselőházi elnök meghívására november 7-9. között hivatalos látogatáson tartózkodik Romániában. 

Borítókép: Illusztráció


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: vasutassiker öngóllal
Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ