Provokáció? - Magyar feliratú matricával ragasztották le az ismeretlen katona síremlékét Szatmárnémetiben
Vissza

Provokáció? - Magyar feliratú matricával ragasztották le az ismeretlen katona síremlékét Szatmárnémetiben

Ismeretlenek magyar feliratú öntapadós matricát ragasztottak az ismeretlen katona síremlékére Szatmárnémetiben, az RMDSZ provokációnak tekinti a történteket - számolt be kedden a Szatmári Friss Újság.

A hírportál szerint Romeo Pop Szatmár megyei alprefektus hívta fel a figyelmet hétfőn, hogy a Szatmárnémetiben, a Szamos partján található ismeretlen katona síremlékének román feliratát magyarra cserélték. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa fotót is közzétett a síremlékről, amelyen az "Ismeretlen katona 1944. október" felirat látható. Az alprefektus azt állította, hogy a képet egy csoport szatmáritól kapta, akik a táblacseréről érdeklődtek nála, és jómaga is feltette a kérdést közösségi oldalán: ki engedélyezte a feliratcserét?

A hírportál szerint valójában nem táblacseréről van szó, hanem öntapadós matricát ragasztottak a síremlék román feliratára, amelyet még hétfőn este eltávolítottak. A II. világháborús ismeretlen katonának még 2011-ben állított méltó síremléket a folyóparton a helyi Tepora egyesület.

Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei elnöke, megyei tanácselnök közösségi oldalán a történteket provokációnak nevezte, "amely a nemzetek közötti békés együttélést veszélyezteti". "Az RMDSZ teljes mértékben elítéli a nemzetek közötti szándékos feszültségkeltést. A sír leragasztása nemcsak a román többségi nemzet, de a magyar kisebbség számára is méltatlan és ártó cselekedet volt" - szögezte le az RMDSZ politikusa, aki szerint a helytelen magyar nyelvű felirat egyértelműen azt jelzi, hogy szándékos feszültségkeltésről van szó.  "Azok, akik ehhez hasonló etikátlan kampányfogásokhoz folyamodnak, gátolják a közösség, és egyben Szatmárnémeti fejlődését" – írta.

Szatmár megyében az utóbbi időben több magyarellenes megnyilvánulás is történt. Áprilisban román szélsőségesek megpróbálták megakadályozni Kölcsey Ferenc nagykárolyi szobrának a felavatását, melyen Novák Katalin köztársasági elnök volt a díszmeghívott. Pár hétre rá ismeretlenek megrongálták Nagy Szabolcs RMDSZ-es parlamenti képviselő tasnádi irodájának kétnyelvű tábláját.

Szatmár megyében az RMDSZ és a PNL politikusai a közös kormányzás ellenére ellenfélként nyilvánulnak meg, miután a liberálisok tavaly augusztusban visszahívták politikusaikat Szatmárnémeti és Szatmár megye RMDSZ-es vezetésű önkormányzataiból. A helyi sajtó a mostani esetet a jövő évi választások közeledtének tulajdonítja.

Radu Roca, Szatmár megye prefektusa bejelentette, hogy kivizsgálják az esetet, összehívta az illetékes hatóságok képviselőit a történtek elemzése és a tettesek azonosítása céljából. A román kormány területi képviselője biztosította a szatmáriakat, hogy felelősségre vonják és megbírságolják az elkövetőket.

"Szatmár megye lakóinak harmóniában és egymást tisztelve kell élniük, függetlenül attól, hogy román, magyar, sváb, ukrán vagy roma nemzetiségűek..." - idézte a prefektust az Agerpres hírügynökség. Roca hozzátette, hogy az ilyen esetek tisztázása már amiatt is nagyon fontos, mert könnyen etnikai konfliktussá alakulhatnak.

Borítókép: frissujsag.ro


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ