Oroszországnak üzennek Prágából
Új politikai fórumot kezdeményezett Emmanuel Macron
Új politikai fórumot kezdeményezett Emmanuel Macron
Vissza

Oroszországnak üzennek Prágából

Prágában kétnaposra tervezett találkozóra gyűltek össze csütörtökön az európai állam- és kormányfők. A rendezvény első napján megtartotta első ülését az Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezte Európai Politikai Közösség (EPC), amelyen több mint negyven európai állam- illetve kormányfő vett részt. A napirend szerint a második napon, pénteken az Európai Unió (EU) 27 tagországának vezetői tartottak informális találkozót. A tárgyalások kiemelt témája az ukrajnai háborúnak Európa biztonságára és gazdaságára gyakorolt hatása, továbbá az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei.

A csúcstalálkozót azért tartják Prágában, mert ebben a félévben Csehország tölti be az EU soros elnöki tisztségét. Az EPC ülését Petr Fiala cseh miniszterelnök nyitotta meg, majd négy, EU-n kívüli ország vezetői, köztük Liz Truss brit miniszterelnök mondtak beszédet.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: Európa a prágai találkozóval jelzést kíván küldeni Oroszországnak. Szerinte a cél Moszkva további elszigetelése Ukrajna megtámadása miatt, amihez az EU szerdán bejelentett, nyolcadik szankciós csomagja is hozzájárul. „Ez nem azt jelenti, hogy Oroszországot örökre el akarjuk szigetelni, de a mai Oroszországot nem fogadjuk be közösségünkbe” – szögezte le.

A politikusok csütörtökön kerekasztal-beszélgetések keretében két témakört vitattak meg: az elsőn a béke és a biztonság kérdése, míg a másikon a gazdaság, különösen az energiaválság megoldása és a klímaproblémák voltak napirenden. A tagállamok egyetértenek abban, hogy brüsszeli és állami beavatkozásokra van szükség, a felkínált receptek azonban eltérnek egymástól – mutatott rá a cseh sajtó.

Prágai diplomáciai értesülések szerint a csúcstalálkozó lehetőséget ad az egymással nyílt konfliktusban álló államoknak, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek. Az EPC ülésén azonban semmiféle közös dokumentumot nem fogadtak el.

Az előzetes tájékoztatás szerint közös nyilatkozat nélkül zárul a pénteki EU-csúcstalálkozó is. A csehek ezzel is szeretnék hangsúlyozni, hogy egy kötetlenebb találkozóról van szó – mutatott rá a cseh CTK hírügynökség a prágai külügyminisztériumra hivatkozva.

A kétnapos prágai csúcstalálkozóra több mint 1200 újságíró akkreditáltatta magát a világ minden tájáról. A tárgyalások helyszínéül szolgáló prágai várat, a Hradzsint szerdán már lezárták a látogatók elől.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csütörtöktől Janovics Napok az Erdély ...
Először helyeztek ki köztéri adventi ...
Csaknem 7 százalékkal nőtt a forgalomba ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ