Őrizetbe vette a DNA a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság volt vezetőjét
Vissza

Őrizetbe vette a DNA a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság volt vezetőjét

Hivatali visszaélés gyanújával őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Mircea-Ion Rus rendőrfőbiztost, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság volt vezetőjét.

A DNA sajtóközleménye értelmében ugyanebben az ügyben bűnvádi eljárás indult Daniel-Sorin Graur rendőrfőbiztos, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság vezető-helyettese, valamint Ioana-Paula Bob rendőrfőbiztos, a megyei rendőrség humánerőforrás-osztályának vezetője ellen hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt.

Bűnvádi eljárást indítottak a korrupcióellenes ügyészek a dési városi rendőrség vezetője, Marton Elek ellen is hivatali visszaélés, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisításra való felbujtás, visszaélésszerű magatartás és hivatali visszaélésben való bűnrészesség gyanújával.

A DNA közleménye értelmében 2021 május-júniusában Mircea Ion Rus a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság vezetőjeként a törvényi előírások megszegésével elrendelte Marton Elek megbízással történő kinevezését a dési rendőrség élére, immáron harmadik alkalommal. Ebben segítségére volt a másik két gyanúsított, akik végigvitték az áthelyezési és kinevezési procedúrát, bár tudatában voltak annak, hogy törvénytelen az eljárás - jegyzi meg a vádhatóság.

A korrupcióellenes ügyészek szerint a június és szeptember közötti időszakban Marton Elek a dési rendőrség vezetőjeként több ízben is telefonon utasította illetékes beosztottját, hogy tüntessen fel a munkaidő-nyilvántartásában „a vezetőség által” szombatra és vasárnapra elrendelt túlórákat, valójában azonban nem is jelent meg a munkahelyen. Ily módon Marton Elek jogtalanul részesült a túlórákért járó bérpótlékban vagy kompenzációs pihenőnapokban.

Ugyanakkor 2020 augusztusa és 2022 szeptembere között Marton Elek feladatai ellátása során többször is sértő hangnemben beszélt a dési városi rendőrség rendőreivel - állítja a DNA.

(Fotó: Facebook)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...
Három milliárd lej napelemrendszerek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ