Orbán Viktor: Magyarországnak 1956-ban valódi esélye volt kivívni a függetlenségét
Vissza

Orbán Viktor: Magyarországnak 1956-ban valódi esélye volt kivívni a függetlenségét

Magyarországnak 1956-ban valódi esélye volt kivívni a függetlenségét - jelentette ki vasárnap a miniszterelnök, aki arról is beszélt, a magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak.

Orbán Viktor az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján a zalaegerszegi Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján közölte, a forradalom hősei nagyon különbözőek voltak, de ugyanaz az idea hajtotta tetteiket, ők mind a szabad Magyarország szerelmesei voltak.

A magyar kormányfő szerint 1956-ban minden észszerű feltétel adva volt ahhoz, hogy Magyarországon erőszakmentes legyen az átmenet.

Hozzátette: az első napokban még működött a terv, magyarok százezrei vettek részt a forradalomban, a szovjetek összezavarodtak, és ha a Nyugat nem árulja el őket, 1945 után másodszor is sikerrel jártak volna a magyarok.

A magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak, és csak a magyarok védhetik meg saját igazságukat a fenyegető veszélyekkel szemben - összegzett Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: a magyarok képesek megvédeni Magyarország érdekeit itthon és külföldön egyaránt.

Úgy értékelt: méltó helyszín Zalaegerszeg, mert a zalaiak sokat szenvedtek a kommunisták uralma alatt, de kitartottak, ameddig lehetett. A zalaegerszegiek "az elsők között voltak, akik 1956 októberében egy percet sem késlekedtek az utcára vonulni", és az utolsók között tették le a fegyvert decemberben - idézte fel.

Emlékeztetett: aztán, amikor elérkezett az idő, "az első adandó alkalommal revansot vettek", hiszen a zalaiak azon kevesek közé tartoznak, akik még a rendszerváltoztatás előtt, 1989 szeptemberében ellenzéki képviselőt juttattak a kommunista parlamentbe. A sorsnak van humorérzéke, az ellenzék akkori győztes jelöltjét ugyanis Marx Gyulának hívták, és ezzel "egy Marx győzte le a marxistákat" - fűzte hozzá.

Orbán Viktor a magyar egyházi világ nagy alakjait méltatva kijelentette: ők nem csak a hit dolgaiban jelentenek igazodási pontot. A nagy magyar katolikus egyházfők nemcsak az evangélium hirdetésében jártak az élen, de útmutatással, tetteikkel életükben és halálukban is "Mária országát, Magyarországot" szolgálták - mondta.

Hangsúlyozta: a legnagyobb magyar egyházfők mindig prófétaként vezették a magyar népet, és "ellátták a szellemi országvezetés feladatát a politikai vezetők mellett, vagy ha kellett - és gyakran kellett - a politikai vezetők helyett is". Mindszenty József ilyen főpap volt - tette hozzá Orbán Viktor.

Kifejtette: Mindszenty "Isten szolgálata közben mindig teljesítette hazája iránti kötelességét is". "Nem akármilyen vezetőnk volt ő, a tűzoszlop feltartóztathatatlanságával haladt az élen" - fogalmazott.

Közölte: a bíboros 56-ban is "mutatta nekünk az utat, és mi, magyarok ezt a szolgálatát sosem fogjuk elfelejteni". Viharos ellenszélben is kitartott a magyarok igazsága mellett - emlékeztetett.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök Mindszenty József bíboros-hercegprímás szobránál a Mindszentyneumban az épület ünnepélyes átadóján. Fotó: Miniszterelnöki sajtóiroda)


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...
Három milliárd lej napelemrendszerek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ