Női kézilabda BL: először két magyar csapat a négy között
Vissza

Női kézilabda BL: először két magyar csapat a négy között

Először szerepel két magyar csapat – a Győr és a Ferencváros – a legjobb négy között a női kézilabda Bajnokok Ligájában, amelynek négyes döntőjét szombaton és vasárnap rendezik a budapesti MVM Dome-ban.

A legrangosabb európai kupasorozat 1961 óta íródó történetében hetedszer fordul elő, hogy egy országot két csapat képvisel az elődöntőben: 1970-ben a szovjet Szpartak Kijev és Zalgiris Kaunas, 1981-ben a jugoszláv Radnicski Belgrád és RK Eszék/Osijek, 1992-ben a német TV Giessen-Lützellinden és Walle Bremen, 2003-ban a dán Ikast EH és Viborg HK, 2006-ban a szintén dán Aalborg DH és Viborg, 2008-ban pedig az orosz Zvezda Zvenyigorod és Lada Toljatti jutott a négy közé.

Az ötszörös BL-győztes Győri Audi ETO KC 15. alkalommal elődöntős, a négyes döntőben pedig nyolcadszor szerepel. A mostani idényben 11 győzelemmel és három vereséggel zárta a csoportkört, a negyeddöntőben pedig kettős győzelemmel, 66–55-ös összesítéssel búcsúztatta a dán Odense Håndboldot. Szombati ellenfele a tavaly és tavalyelőtt is BL-győztes norvég Vipers Kristiansand lesz, amely 11 sikerrel, egy döntetlennel és két vereséggel zárt a csoportkörben, majd a negyeddöntőben kettős győzelemmel, 71–56-os összesítéssel búcsúztatta a magyar Korsós Dorina együttesét, a Bukaresti Rapidot.

A Győr és a Vipers hetedszer találkozik egymással a BL-ben, eddig a magyar csapat négyszer, a norvég együttes kétszer győzött. A tavalyi döntőt éppen ez a két csapat játszotta az MVM Dome-ban.

A Ferencvárosi Torna Club-Rail Cargo Hungaria hatodszor – de 2002 óta először – szerepel a BL (korábban BEK) elődöntőjében, de a négyes döntőbe első alkalommal jutott be. A csoportkörben hét győzelemmel, egy döntetlennel és hat vereséggel zárt, majd a rájátszás első körében kettős győzelemmel, 55–46-os összesítéssel ütötte ki a montenegrói Buducsnost Podgoricát, a negyeddöntőben pedig az érdi hatgólos vereség után hét találattal győzött a francia Metz Handball otthonában, így 59–58-as összesítéssel jutott tovább.

Szombati ellenfele, a dán Team Esbjerg tíz sikerrel és négy vereséggel fejezte be a csoportkört, a rájátszás első fordulójában kettős győzelemmel, 55–49-es összesítéssel jutott tovább a francia Brest Bretagne Handball ellen, majd a negyeddöntőben ugyancsak kettős sikerrel, 65–59-es összesítéssel búcsúztatta a Bukaresti MSC-t.

Az FTC-nek és az Esbjergnek a hetedik egymás elleni BL-mérkőzése következik, eddig két magyar siker és egy döntetlen mellett három dán győzelem a mérleg.

Mindkét magyar csapatnál ezen a tornán zárul le egy emblematikus klubtörténeti időszak, hiszen a győriektől a spanyol Ambros Martín vezetőedző, valamint a dán Anne Mette Hansen és Faluvégi Dorottya, a fővárosiaktól pedig Elek Gábor vezetőedző, Szucsánszki Zita és a német Alicia Stolle távozik az idény végén. A Vipers vezetőedzője, Ole Gustav Gjekstad szintén búcsúzik, és a dán Odense trénere lesz ősztől.

Tavaly nem volt telt ház a négyes döntőn, idén viszont – az FTC bekerülése miatt – már az is meglepetést jelentett, hogy hétfőn kiderült, néhány belépőjegyhez még legálisan hozzá lehet jutni.

Amennyiben nem valamelyik magyar csapat nyeri a döntőt, egy játékos biztosan történelmet ír, mert vagy az Esbjerget erősítő norvég Nora Mörk, vagy honfitársa, a Vipers kapuját védő Katrine Lunde lesz hétszeres BL-győztes. Előbbi eddig a Larvik, a Győr és a Vipers, utóbbi pedig a Viborg, a Győr és a Vipers színeiben volt aranyérmes. A férfiaknál is csak egyetlen hétszeres BL-győztes van, az ukrán Andrij Csepkin a Barcelonával hatszor, a TWH Kiellel egyszer győzött.

Eddig csak a szovjet Szpartak Kijev, az osztrák Hypo Niederösterreich és a Győri ETO tudott sorozatban háromszor BL-t nyerni, ez a bravúros sorozat most a Vipersnek is összejöhet.

A négyes döntő programja (a meccseket élőben közvetíti a DigiSport1, az Orange Sport1 és a Prima Sport1 tévéadó):

Szombat, elődöntők:

16.15-kor: • Győri Audi ETO KC–Vipers Kristiansand (norvég) – játékvezető: Igor Covalciuc, Alexei Covalciuc (moldávok).

19 órakor: • Ferencvárosi Torna Club-Rail Cargo Hungaria–Team Esbjerg (dán) – játékvezető: Ozren Backovics, Mirko Palackovics (szlovénok).

Vasárnap, helyosztók:

A 3. helyért, 16.15-kor: az elődöntő vesztesei – játékvezető: Pinar Ünlü Hatipoglu, Mehtap Simsek (törökök).

Döntő, 19 órakor: az elődöntő győztesei – játékvezető: Tatjana Prastalo, Vesna Balvan (bosnyákok).

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ