Németh Zsolt: Magyarország és Románia együtt lép fel a jogfosztó ukrán kisebbségvédelmi törvény ellen
Vissza

Németh Zsolt: Magyarország és Románia együtt lép fel a jogfosztó ukrán kisebbségvédelmi törvény ellen

Magyar-román közös kezdeményezésre az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének monitoring bizottsága egyhangúlag döntött arról, hogy felkéri az ET alkotmányjogi tanácsadó szervét, a Velencei Bizottságot, vizsgálja meg, hogy az ukrán kisebbségvédelmi törvény összhangban áll-e a nemzetközi normákkal - hangsúlyozta Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke csütörtökön Strasbourgból telefonon nyilatkozva az MTI-nek.

 Németh Zsolt felhívta a figyelmet, hogy Ukrajna kötelezettsége ellenére sem folytatott egyeztetést a Velencei Bizottsággal és a nemzeti kisebbségeik képviselőivel, akik azóta hangot adtak elégedetlenségüknek az új törvénnyel kapcsolatban. 

A fideszes képviselő szerint ezt az ügyet a Velencei Bizottság prioritásként fogja kezelni, és pár hónap alatt értékelést adhat a törvényről. Kiemelte továbbá, hogy Ukrajnának is elemi érdeke, hogy a kisebbségvédelmet összehangba hozza a nemzetközi normákkal.

"Ukrajna uniós integrációjának alapvető feltétele a nemzetközi kisebbségvédelmi jogszabályoknak való megfelelés, ezt a csatlakozáshoz szükséges koppenhágai kritériumok is előírják" - húzta alá.

Egyhangúan fogadták el a magyar jelentést

Németh Zsolt arról is beszámolt, hogy az ET parlamenti közgyűlésén sok eredményt ért el a magyar delegáció. Példaként említette, hogy a parlamenti közgyűlés jogi bizottságában egyhangúan elfogadták azt a magyar jelentést, amely az Emberi Jogok Európai Bírósága által kiadott magyar vonatkozású döntések végrehajtását értékeli. Mint mondta, a magyar teljesítmény kimagaslóan javult az elmúlt időszakban a többi ország eredményeivel összehasonlítva.

A képviselő elmondta továbbá, hogy a közgyűlés elfogadta a negyedik ET-csúcstalálkozóra vonatkozó jelentést, amelyben előremutató ajánlás fogalmazódott meg a találkozó záródokumentumával kapcsolatban. Az ajánlás nagy hangsúlyt fektet a kisebbségi jogok tiszteletben tartására, amely az "európai demokratikus biztonság" nagyon fontos előfeltétele. Ezenkívül kiemeli az Európa Unió és az Európa Tanács közötti együttműködés szükségességét különösen a bővítési politika területén - tette hozzá Németh Zsolt.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csecsemőhalandóság: először csökken ...
Hat embert lelőtt egy fiatal nő egy ...
Jelentősen nőtt az elektromos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ