Nagy-Bege: gyors ütemben sikerül függetlenedni az orosz gáztól
Vissza

Nagy-Bege: gyors ütemben sikerül függetlenedni az orosz gáztól

Nagy-Bege Zoltán nem számított arra, hogy Európának ilyen gyors ütemben sikerül függetlenednie az orosz gáztól. Erről egy csütörtöki szakmai rendezvényen beszélt az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke.

A szakember elmondta, tavaly a hazai és az európai gázfogyasztás is csökkent, az előző évhez képest több mint 20 százalékkal. Míg 2021-ben az EU teljes gázfogyasztásának több mint 40 százaléka származott orosz forrásból, a tavaly novemberi adatok azt mutatják, hogy a 2022-es év szintjén ez az arány 25 százalék alá csökkenhet.

„Az is jó hír, hogy egyre nő az energiahatékonyságunk, kevesebbet fogyasztunk, és alternatívákat találtunk, ami csökkenti a kitettségünket ennek a forrásnak, amely az elmúlt 15-20 évben uralta a gázfogyasztást Európában” – jelentette ki az ANRE alelnöke.

Nagy-Bege Zoltán szerint Romániának nincs más választása, mint követni az európai stratégiát: azaz 2050-re klímasemleges országgá kell válnia. Ehhez szerinte elsősorban a megújuló energiaforrásokba kell befektetnie, „ami lassanként megtörténik”. Szerinte az idei év végére az áramtermelő-fogyasztók száma 140 ezerre, a termelőkapacitásuk pedig 1000 megawattra nőhet, ha a Környezetvédelmi Alap továbbra is támogatja a napelemrendszerek telepítését.

A szakember elmondta, hogy épülni fognak Romániában megújuló forrásokat használó nagy erőművek is, mert van erre befektetői érdeklődés. Az ANRE tavaly egész évben 880 megawatt termelői kapacitásra adott engedélyt, az idei év első két hónapjában pedig 200 megawattra – részletezte.

Nagy-Bege meggyőződését fejezte ki, hogy a következő 20-30 évben a gáz még mindig fontos szerepet fog játszani Románia energiamixében. Ugyanakkor úgy vélte, hogy az ország követni fogja az európai villamosítási trendet, mert szerinte a kontinens számára az egyetlen megoldást a megújulóenergia-termelés növelése, az áramfogyasztásra való átállás jelenti. 


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Konferencia Liga: hosszú negatív ...
Ismét napirenden a kormányfőcsere
Áldozatok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Ballagókhoz s nem csak
  • Elballagtak az Apáczai-líceum diákjai
  • Az iskola anyacsavar, recepteskönyv, ...
  • Magyarságfóbia
  • Elballagtak az Apáczai-líceum ...