Munka és kereset: több a statisztikában, kevesebb a valóságban
Vissza

Munka és kereset: több a statisztikában, kevesebb a valóságban

Amennyiben a statisztikai adatokat nézzük, nem lehet okunk panaszra: idén, tavalyhoz viszonyítva, nőtt az alkalmazásban állók száma, nőtt az egy főre jutó országos nettó átlagbér, Erdély az országos átlag felett teljesített ezen a téren, hiszen nagyobb mértékű növekedést regisztrált a megyei statisztikai hivatalok adatai alapján. Ami a csökkenést illeti, szintén jó eredmény, hogy az álláskeresők illetve regisztrált munkanélküliek száma lett kevesebb – ami azonban nem jelenti egyértelműen azt, hogy ugyanannyival kevesebb az állástalan, csupán kikerültek a nyilvántartásból különböző okokból. A nettó átlagkereset növekedése is egyet jelent statisztikailag, s mást a valóságban: a romániai magyar statisztikai portál, az Erdélystat legújabb felmérésében ugyanis rámutat, habár több mint tíz százalékkal nőtt tavalyhoz mérten az átlagkereset, ha ezt a reálértéken nézzük, akkor már csökkenést észlelünk.

Főleg a szolgáltatásokban nőtt az alkalmazottak száma

Romániában az alkalmazásban állók száma idén júniusában 5056 ezer főt tett ki, az előző év azonos időszakához képest ez 1,7%-os, tehát 86,9 ezer fős növekedést jelent. A megyei statisztikai hivatalok által közzétett adatokat összesítve megállapítható, hogy Erdélyben ennél valamivel nagyobb mértékű, egy év alatt 2,2%-os növekedést követően 2043,5 ezer főt tett ki az alkalmazottak száma júniusban. Az idei év január–júniusa között az alkalmazotti létszám folyamatos emelkedése figyelhető meg, júniusban az előző hónaphoz viszonyítva 638 fővel többen dolgoztak alkalmazottként. A mostani növekedéssel a foglalkoztatottak létszáma már egyértelműen ledolgozta azt a korábbi csökkenést, amely 2020-ban és 2021 első félévében volt megfigyelhető – írja legújabb elemzésében az erdélyi statisztikai portál.

Erdélyben legtöbben a szolgáltatási ágazatokban dolgoztak: az alkalmazottak 57,6%-a; míg 40% az iparban és építőiparban, 2,4% a mezőgazdaságban és erdőgazdálkodásban volt foglalkoztatva a júniusi adatok szerint. A szolgáltatási szektorban alkalmazottak létszáma tavaly júniushoz viszonyítva 25,7 ezer fővel nőtt (2,2%), az ipari, építőipari foglalkoztatottság pedig 16,9 ezer fővel (2,1%) lett több. A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás foglalkoztatottsága egy év alatt több mint ezer fővel nőtt. A jelentős arányban magyarlakta régiókban az erdélyi átlagnak megfelelő mértékben, 2,2%–2,3%-kal bővült az alkalmazottak száma.

Nagy a bérkülönbség Erdély régiói közt

Ami a nettó átlagkeresetet illeti: Romániában idén júniusban az egy főre jutó országos nettó átlagkereset 3977 lej volt, amely 2021 azonos hónapjához mérten 12,3%-os növekedést mutat. Ellenben, amennyiben reálértéken, vagyis a fogyasztói árindex figyelembevételével nézzük ezt a változást, valójában 2,4%-os csökkenést észlelhetünk – aminek az oka illetve magyarázata a megugró infláció.

Az országos átlaghoz képest valamelyest elmaradt a 3711 lej értékű erdélyi nettó átlagkereset, amelynek bővülése azonban átlag feletti volt: 12,7%. Az erdélyi átlagkeresetnek az országostól való elmaradását a bukaresti nettó átlagkereset (5182 lej) magyarázza, amely kiemelkedően magas Románia többi részéhez viszonyítva, így felfele téríti a romániai átlagot – magyarázzák a szakemberek.

Továbbra is az idei júniusi adatokat és az erdélyi alkalmazott 3711 lejes nettó átlagkeresetét véve alapul, valamivel alacsonyabb átlag jellemezte a mezőgazdaságot (3413 lej), az ipart és építőipart (3644 lej), míg a szolgáltatási ágazatban magasabb (3758 lej) volt a nettó átlagkereset. 2021 azonos hónapjához képest, a nagyobb arányú keresetemelkedés a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati szektort jellemezte Erdélyben (19,2%). A szolgáltatási és az ipari ágazatokban 11,1-13,9%-os volt a növekedés.

Ami az erdélyi régiókat illeti: Közép-Erdélyben volt a legmagasabb a nettó átlagkereset, 4409 lej. Ez esetben a magas átlag mögött Kolozs megye kiemelkedő keresetei állnak (átlagban 4712 lej). Kolozs megyében a szolgáltatási szektorban az átlagos keresetek a 4967 lejt is elérték, ezt követi az ipari szektor (4086 lej) és a mezőgazdaság (4066 lej). Partiumban 3209 lejt vitt haza átlagosan egy személy. Székelyföldön 3031 lej volt a júniusi nettó átlagkereset, amely 680 lejjel maradt el az erdélyi átlagtól, és annak 81,7%-át tette ki. A lemaradás az iparban alkalmazottak esetében jelentős (az erdélyi átlag 80,8%-át teszi ki), a szolgáltatások esetében 82,1%, a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat ágazatában pedig 87,5% ugyanez az arány. 

Kevesebb a regisztrált munkanélküli

Romániában a regisztrált munkanélküliek száma 222,7 ezer főt tett ki idén júniusban, amely 15%-kal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. Erdélyben a regisztrált munkanélküliek száma 62,9 ezer fő volt, amely az előző év azonos időszakához képest 16,5%-kal csökkent (abszolút értékben ez 12,4 ezer főt jelent), ami országos átlag feletti.

Az előző év júniusához viszonyítva Erdély minden régiójában csökkent a regisztrált munkanélküliek száma, de a csökkenés mértéke és aránya igencsak eltért: míg Székelyföldön 12,2%-kal csökkent a munkanélküliek száma, addig Közép-Erdélyben 16,6%, a Partiumban 21,2% volt a csökkenés.

A munkanélküliségi ráta – amely a regisztráltak arányát a gazdaságilag aktív népességhez (a gazdaságilag aktív népességhez tartoznak a civil foglalkoztatottak és a munkanélküliek) méri – országos átlaga 2,5%-ot mutatott 2022 júniusában. (A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adatai szerint 2022 júniusában a munkanélküliségi ráta 5,3% volt Romániában.) A tavalyi év azonos időszakához képest országos szinten 0,5%-ponttal alacsonyabb a munkanélküliségi ráta. Erdélyben a munkanélküliségi ráta 2%, amely 0,39%-pontal alacsonyabb tavaly júniushoz képest.

Erdélyen belül a legmagasabb, 3,6%-os munkanélküliségi ráta a Székelyföldön volt, amely 0,5%-ponttal alacsonyabb a tavalyi évhez viszonyítva. A munkanélküliségi ráta Közép-Erdélyben 1,6%, Partiumban pedig 2,2% – összegez az Erdélystat.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csaknem 7 százalékkal nőtt a forgalomba ...
Térrendezésről és épületvásárlásról ...
Felmentették a számvevőszék ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ