Lesz vagy nem kormányfőcsere 2023 májusában?
Vissza

Lesz vagy nem kormányfőcsere 2023 májusában?

Sorin Grindeanu szerint meg fog történni jövőre a koalíciós megállapodásban rögzített kormányfőváltás, májustól Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (elnöke) átveszi a tisztséget – számolt be az Agerpres hírügynökség.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője, Ionut Stroe leszögezte: a PNL tiszteletben tartja a koalíciós megállapodásban foglaltakat. A PSD és a PNL vezetői Alexandru Murarunak, a PNL Iasi-i szervezete elnökének nyilatkozatára reagáltak, miszerint előfordulhat, hogy 2023-ban nem következik be a kormányfőcsere, és a PSD beleegyezik abba, hogy Nicolae Ciucă maradjon a miniszterelnök.

A PSD első alelnöke a Prima TV-nek nyilatkozva vasárnap elmondta, azért is lenne szerencsés, ha a pártjának vezetője lenne a miniszterelnök, mert így hatékonyabb a kormányzás, és elkerülhető a „kétfejűség”. Grindeanu nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a kormányfőváltás után átveszi-e Marcel Ciolacu helyét a képviselőház élén, vagy továbbra is szállításügyi miniszter marad.

„Nehéz ezt előre látni. (...) Fontos projektekbe kezdtem miniszteri mandátumom alatt, amelyeket szeretnék befejezni. Másfelől a képviselőház elnöki széke rendkívül jelentős tisztség, és megtisztelne, ha a kollégáim támogatnának az elnyerésében, de ez egyelőre csak spekuláció. (...) Más párttársam is alkalmas lenne ennek betöltésére. (...) Ha a kollégáim úgy látják, hogy jobb, ha miniszter maradok, ezt gond nélkül elfogadom” – fejtette ki a politikus.

Kérdésre válaszolva elmondta: a PSD elnöke általában a párt államfőjelöltje is, ezért a szociáldemokraták várhatóan Marcel Ciolacut indítják majd a választásokon. Ez szerinte így történt volna akkor is, ha párt ellenzékben van.

„Marcel Ciolacu öt éve vezeti a PSD-t. De a párt úgy van megszervezve, hogy bárki is az elnöke, az illető a legesélyesebb államfőjelölt-aspiráns” – magyarázta Grindeanu.

Közölte azt is, hogy jómaga nem kíván államfőjelölt lenni, szeretne jó munkát végezni a szállításügyi minisztérium élén. Kérdésre válaszolva megerősítette, Gabriela Firea családügyi miniszter a legesélyesebb arra, hogy a PSD jelöltje legyen a bukaresti főpolgármester-választáson, akár a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatásával.

Grindeanu ugyanakkor nem hinné, hogy a PSD és a PNL közös jelöltlistákat állít majd a parlamenti választásokon. Szerinte eddig fel sem merült a koalícióban ez a forgatókönyv.

„A két pártnak szerintem nem kellene eltávolodnia a saját – bal-, illetve jobboldali – szavazótáborától. (...) Nem tartom életképesnek azt, hogy közös jelöltlistáink legyen a parlamenti választásokon vagy közös jelöltünk az államfőválasztáson” – fogalmazott a politikus. 

Ionuţ Stroe, a Nemzeti Liberális Párt szóvivője hétfőn leszögezte: pártja tiszteletben tartja a koalíciós megállapodást, amelynek értelmében a kormányfői tisztséget rotációs alapon tölti be a két politikai alakulat.

„A PNL betartja vállalásait, és ez alól a koalíciós megállapodás sem képez kivételt” – fogalmazott egy Facebook-bejegyzésben a politikus, hozzátéve: jelenleg a párton belül „nincs más hipotézis”, mint a koalíciós egyezménybe foglalt miniszterelnök-csere gyakorlatba ültetése.

Ionuţ Stroe leszögezte, az ehhez hasonló fontosságú témák esetében mindig koalíciós egyeztetések előzik meg a nyilatkozatokat.  „Nehéz időszakon megy át az ország, amikor felelősen és komolyan kell kezelni a kormányzást” – jelentette ki.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Biztosan nevetünk majd Katával, ha ...
VIDEÓ – Tűzijáték a Szent ...
VIDEÓINTERJÚ – Surányi Ildikó: a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ