Legnagyobb a magyar kisebbségnek szánt kormánytámogatás
Vissza

Legnagyobb a magyar kisebbségnek szánt kormánytámogatás

Kormányhatározatot fogadott el szerdai ülésén a Ciucă-kormány a nemzeti kisebbségek tervezeteinek támogatására szánt, 235 millió lej kiutalásáról. A Mediafax hírügynökség tudósítása szerint a romániai kisebbségi érdekképviseleti szervezetek közül az RMDSZ veheti át a legnagyobb összeget a magyar közösség részére, több mint 51 millió lejt.

„Ezekkel a támogatásokkal a nemzeti kisebbségekhez tartozó román állampolgárok hagyományainak, nyelvének és kultúrájának, kulturális és nyelvi identitásának megőrzését, illetve népszerűsítését célzó projektjeit finanszírozzuk. Összesen 235 millió lejről van szó, amit az ország valamennyi nemzeti kisebbségi közösségének szánunk”, jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök a szerdai kormányülés elején.

A miniszterelnök elmondta, hogy az intézkedésről a nemzeti kisebbségek képviselőivel is egyeztettek a hét elején tartott megbeszélésen. Amint Nicolae Ciucă kiemelte, ennek az eljárásnak hagyománya, „kontinuitása” van, és a kormány a továbbiakban is elkötelezett ennek megtartása iránt. 

A miniszterelnök megállapítása szerint a nemzeti kisebbségeknek biztosított támogatás „alkotó eleme a román kormány politikai és intézményi párbeszédjének”, amely összhangban van az Európai Unió szintjén tett kötelezettségvállalásokkal és intézkedésekkel. Ezek Ciucă szerint mind a kulturális sokszínűség megtartására, a kulturális értékek megosztására és minden, a nemzeti kisebbségek identitásával kapcsolatos kérdésekre irányulnak.

A Mediafax összeállításából kiderül: a szerdai kormányhatározat által előirányozott, 236,75 millió lej összértékű román állami támogatásból az RMDSZ 51,34 millió lejt kap, ezt követi a Pro Európa Roma Párt Egyesület, közel 33,5 millió lejjel. A legkisebb összegű támogatást a Romániai Olaszok Egyesülete (RO.AS.IT) kapja, 4,31 millió lejt.

Kép: Facebook


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Konferencia Liga: hosszú negatív ...
Ismét napirenden a kormányfőcsere
Áldozatok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Ballagókhoz s nem csak
  • Elballagtak az Apáczai-líceum diákjai
  • Az iskola anyacsavar, recepteskönyv, ...
  • Magyarságfóbia
  • Elballagtak az Apáczai-líceum ...