Leállította a bíróság a kormányfő elleni plágiumgyanú tudományos vizsgálatát
Vissza

Leállította a bíróság a kormányfő elleni plágiumgyanú tudományos vizsgálatát

Jogerőre emelte a legfelsőbb bíróság pénteken azt a tavaly márciusban hozott táblabírósági határozatot, amely eljárási szabálytalanságokra hivatkozva leállította a plágiummal meggyanúsított Nicolae Ciuca miniszterelnök doktori dolgozatának tudományos vizsgálatát.

A Mediafax hírügynökség által idézett végzésből kiderül: a legfőbb instancia azért utasította el az oktatási minisztérium fellebbezését, mert a tárca a törvényes határidő után, késve nyújtotta be.

Az ügyet részletesebben ismertető G4Media.ro hírportál szerint a jogerőre emelt táblabírósági határozat azokat az oktatási tárcához érkezett beadványokat semmisítette meg, amelyek az illetékes konzultatív szaktestülettől, az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácstól (CNATDCU) igényelték a kormányfőt ért plágiumgyanú kivizsgálását.

A lap szerint Ciuca eljárási szabálytalanságokra hivatkozva fordult a bírósághoz, az alapfokon neki igazat adó bukaresti táblabíróság viszont egyebek mellett azt is megállapította indoklásában, hogy a beadványok szerzői „feltételezhetően csak politikai fegyverként” akarják használni az állítólagos plágiumügyet, hiszen Ciuca kormányfői kinevezése után kértek csak vizsgálatot egy sokkal korábbi ügyben.

„Tekintettel a panaszos (Ciuca) politikai pályafutására, egy ilyen hír döntő módon aláásná hitelét pártja és választói előtt, akik megvonhatnák tőle a bizalmat egy olyan időszakban, amikor stabilitásra van szükség az ország vezetésében” – idézte a G4Media a táblabírósági indoklást.

A kormányfőt Emilia Sercan oknyomozó újságíró a PressOne.ro portálon tavaly januárban közölt írásában vádolta meg azzal, hogy 2003-ban leadott hadtudományi doktori disszertációjának több mint 30 százalékát plagizálta, de a kérdéses szövegrészekről a könyvtári szabályzatra hivatkozva nem mellékelt fotókat, hanem azok átiratát közölte cikkében.

Ciuca akkor azt állította, hogy doktorátusa saját tudományos kutatásának eredménye, amely megfelelt a 2003-ban hatályos törvényes elvárásoknak, ugyanakkor felkérte a Nemzetvédelmi Egyetem (UNAP) etikai bizottságát doktori disszertációja megvizsgálására.

Az ügyben azóta több bírósági eljárás is indult, de semmilyen szakmai állásfoglalás nem született.

Sercan szerint a legfőbb ügyészség valójában már tavaly januárban ellehetetlenített bármilyen szakértői vizsgálatot, ugyanis egy büntetőjogi vizsgálatra hivatkozva lefoglalta a Nemzetvédelmi Egyetemen a kormányfő doktorátusával kapcsolatos összes eredeti dokumentumot. Az oknyomozó újságíró szerint a vádhatóság ezzel meghatározatlan időre megakadályozta a disszertáció szakmai vizsgálatát, mert a CNATDCU nem tud hiteles másolatokat készíttetni.

Hozzátette: a szerzői jog esetleges megsértése miatt Ciucát már amúgy sem lehetne büntetőjogi felelősségre vonni, az ügyészség ugyanis 14 évvel az elévülési határidő lejárta után indított vizsgálatot „ismeretlen tettes ellen”.

A 14 hónapja hivatalban lévő Ciuca-kabinetben már négy kormánytagot ért plágiumvád, köztük Sorin Cimpeanu korábbi oktatási minisztert, aki a kormányfő ügyében benyújtandó, de a bíróság szerint megkésett fellebbezés idején vezette a tárcát.

Legutóbb két hete Lucian Bode belügyminiszterről állapította meg a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) etikai bizottsága, hogy 2018-ban megvédett doktori dolgozatában plagizált, a tárcavezető azonban azt állítja, hogy betartotta az összes akadémiai szabályt, és bírósághoz fordult, mert részrehajlónak és törvénytelennek tartja a testület eljárását.

(Borítókép: Facebook)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csecsemőhalandóság: először csökken ...
Hat embert lelőtt egy fiatal nő egy ...
Jelentősen nőtt az elektromos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ