Különdíj és közönségdíj a Túl közelnek a BIDF-en
Vissza

Különdíj és közönségdíj a Túl közelnek a BIDF-en

A Magyar filmek szekció különdíját kapta a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF) Püsök Botond Túl közel című magyar-román koprodukciója, a közönségdíjon pedig Jason Loftus Örök tavasz című kanadai animációs dokumentumfilmjével osztozott. Szakmai díjakat nyolc, különdíjakat öt kategóriában hirdetett a harminctagú nemzetközi zsűri.

A magyar filmek szekció nyertese Tóth Péter Pál Révészek című doksija, melynek három főszereplője sikerrel tette túl magát súlyos életkatasztrófán, amelytől életcélt kaptak: rehabilitációs központokban lelki segítséget nyújtanak. A fesztiválon életműdíjat kapott a Balázs Béla-díjas dokumentumfilm rendező, producer Csillag Ádám. Jason Loftus Örök tavasza a Falun Gong Kínában betiltott és üldözött spirituális mozgalom követőinek vallás- és véleményszabadságért folytatott tragikus küzdelmét mutatja be.

Az erdélyi faluban történt családi abúzus utótörténetét feldolgozó Túl közel „legemlékezetesebb eleme a miliő felfestése: ritkán vált ki olyan erős érzelmeket dokumentumfilm, mint amikor a kőkorszaki elveket valló falusiak acsarkodását halljuk” – értékeli a Filmtett. Püsök Botondról azt írják, már bő évtizede forgat dokumentumfilmeket és kisjátékfilmeket, a Túl közel „az első egészestés munkája és bizonyára az eddigi legnagyobb horderejű projektje”. A filmet Apropierea címmel kezdik hamarosan vetíteni a romániai mozikban.

A BIDF február 12-ig online folytatódik, egy-egy mozijegy áráért a filmek Magyarország területéről láthatók a fesztivál honlapján (bidf.hu).

(Borítókép: Túl közel/Facebook)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csecsemőhalandóság: először csökken ...
Hat embert lelőtt egy fiatal nő egy ...
Jelentősen nőtt az elektromos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ