Közel 1,4 milliárd eurót kap Románia az energiafüggetlenség biztosítására és az energiaszegénység leküzdéséért
Vissza

Közel 1,4 milliárd eurót kap Románia az energiafüggetlenség biztosítására és az energiaszegénység leküzdéséért

Románia közel 1,4 milliárd eurót kap energiafüggetlenséggel és energiaszegénységgel kapcsolatos beruházásokra a REpowerEU-terv keretében, közölte kedden Adrian Câciu pénzügyminiszter.


A tárcavezető annak kapcsán nyilatkozott, hogy az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsának (Ecofin Tanács) luxembourgi ülésén megállapodás született a REpowerEU-terv szabályzatáról. Tájékoztatása szerint a döntés nyomán Románia a hatodik legnagyobb támogatást kapja az EU-ban az energiafüggetlensége biztosítására és az energiaszegénység leküzdésére.

"A tárgyalások során a Románia által kapott összeg gyakorlatilag megduplázódott az Európai Bizottság eredeti, májusi javaslatához képest, amikor az előirányzat mintegy 720 millió euró volt", idézte Adrian Câciu pénzügyminisztérium közleményét az Agerpres hírügynökség.

Az Ecofin keddi ülésén elfogadták azt a Románia által is támogatott javaslatot, hogy az országos helyreállítási tervekben szereplő energiafüggetlenségi intézkedések kerüljenek be a REpowerEU új fejezetébe, és ennek megfelelően számolják újra az EU helyreállítási alapjának keretösszegét. A kedden elfogadott szabályzat lehetőséget kínál az energiaszegénység elleni küzdelemre is a hátrányos helyzetű csoportok támogatási programjainak finanszírozása révén.

A közleményben Adrian Câciu reményét fejezte ki, hogy az Ecofin Tanács keddi döntése révén felgyorsul az REpowerEU szabályzatának európai parlamenti elfogadása, és mielőbb elkezdődhetnek a terv által finanszírozott beruházások.

Kép: Illusztráció


BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csaknem 7 százalékkal nőtt a forgalomba ...
Térrendezésről és épületvásárlásról ...
Felmentették a számvevőszék ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ