Kötelező tantárgy lesz a kommunizmus története
Vissza

Kötelező tantárgy lesz a kommunizmus története

A kommunizmus története köztelező tantárgyként be fog kerülni a kerettantervekbe - közölte a csütörtöki kormányülésen Ligia Deca az oktatási miniszter. A jövő nemzedékeinek ismerniük kell az igazságot ennek a nehéz sorsú népnek a szenvedéseiről - fogalmazott Nicolae Ciucă miniszterelnök is.

Az oktatási miniszter a kommunistaellenes politikai foglyok emléknapján tette ezt a bejelentést. A miniszter elmondta, hogy a tantárgy bevezetésével a gyermekek megismerhetik a mai demokratikus társadalomért hozott múltbéli áldozatokat.

Nicolae Ciucă azt hangsúlyozta: március 9-én azok emléke előtt tiszteleg Románia, akik szembeszegültek az elnyomó, gyilkos rendszerrel, akiknek az ország szabadsága fontosabb volt a személyes szabadságuknál.

"Ismerni kell a múltat, hogy ugyanazok a hibák ne ismétlődhessenek meg, és hogy a jövőnket a szabadság és a demokrácia határozza meg. Ezért támogatom az elnyomó kommunista rendszer borzalmainak és bűneinek, a romániai gulágokat megjártak szenvedéseinek mélyreható tanulmányozását. A jövő nemzedékeinek ismerniük kell az igazságot ennek a nehéz sorsú népnek a szenvedéseiről" - nyomatékosította üzenetében Nicolae Ciucă. 

A miniszterelnök csütörtökön bejelentette azt is: a kormánynak legkésőbb a március 23-i ülésen jóvá kell hagynia az új tanügyi törvények tervezetét.

A csütörtöki kormányülésen Ligia Deca oktatási miniszter ismertette a jogszabálytervezetekbe foglalt reformok főbb célkitűzéseit. Elmondta, hogy a közoktatást szabályozó törvény tervezete három fő pillérre épül. Az első az oktatás minőségének javítása és a funkcionális analfabetizmus csökkentése, a második az inklúzió és a méltányosság növelése, valamint az iskolaelhagyás csökkentése. "A harmadik pillért a világjárvány alatt és más válsághelyzetekben közösen levont tanulságok integrálása képezi" - fogalmazott a tárcavezető.

A felsőoktatási törvény tervezetéről elmondta: célja segíteni az egyetemek integrációját a nemzetközi közösségekbe részben a hallgatók mobilitásának, részben az intézmények közötti együttműködés ösztönzésével. A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy intézkedéseket vezetnek be az egyetemi lemorzsolódás megelőzésére és a hallgatóközpontú tanítás megerősítésére.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Erdély számos településén megemlékeznek ...
Brassai-ballagás: „Legyetek ...
Árvadások Argeş és Vâlcea megyében

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ