Korrupcióba keveredett az EP elnöke is
Vissza

Korrupcióba keveredett az EP elnöke is

Az Európai Parlament (EP) máltai elnöke, Roberta Metsola 142 ajándékot vallott be azon az adatlapon, amelyet az EP képviselőinek kell kitölteniük. Az elnök 125 tétel esetében elmulasztotta a bevallási határidőt, ráadásul az ajándékok listázása a saját pártjában, az Európai Néppártban (EPP) is ellenállásba ütközött. Roberta Metsola ajándékozási ügye rávilágított az uniós intézményre vonatkozó korlátozott átláthatósági szabályokra – emeli ki a Politico cikkét a hirado.hu.

Az EP-elnök lépése rossz időszakban történt. A katari korrupciós ügyben gyanúsított képviselők miatt az unió politikai intézménye éppen azért küzd, hogy helyreállítsa a hitelességét. Az elnök pedig nyilvánosságra hozott egy terjedelmes listát arról, hogy elnökként mely nemzetközi személyektől milyen ajándékot fogadott el. Metsola mentegetőzése abban merült ki, hogy az ajándékokat nem az ő személyének szánták, hanem az EP-nek, mint intézménynek.

Metsola ajándéklistáján olyan tételek szerepeltek, mint egy arany makett torony, amelyet Naam Mayara vezető marokkói politikustól kapott; egy fehér ruha arany hímzéssel Fawzia Zainaltól, a bahreini parlament elnökétől; egy sál Élisabeth Borne francia miniszterelnöktől; Sennheiser vezeték nélküli fülhallgató a német Bundestagtól; egy váza az EU Tanácsának cseh elnökségéből; egy fehér blúz Maia Sandu moldovai elnöktől; Brugge-ról szóló könyv az Európa Kollégium rektorától, Federica Mogherinitől; és egy dísztányér Üzbegisztán Benelux-országokbeli nagykövetétől. De kapott még pezsgőt, csokoládét, süteményt és szárított kolbászt is. Állítása szerint ezeket „a parlamenti események során felszolgáltak”.

Az ajándékok közül azonban 125 esetben az elnök nyilatkozata a képviselőkre vonatkozó határidő után érkezett. A képviselőknek az ajándékokat legkésőbb az átvételtől számított következő hónap végéig nyilvánosságra kell hozni. Ezzel szemben a Politiconak nyilatkozó parlamenti sajtókapcsolattartó azt állította, hogy a korábbi elnökök legtöbb esetben a mandátumuk lejártával, egyetlen bevallással tájékoztatták a parlamentet, ezzel elkerülve a nyilvánosságra hozatalt.

A cikk emlékeztetett, hogy a 2019-es európai parlamenti ciklus kezdete óta mindössze 10 EP-képviselő tett ajándéknyilatkozatot, köztük a parlament jelenlegi elnöke, Roberta Metsola.

Az EPP egyik német képviselője, Daniel Caspary, maga is bevallott hét tételt. Arra vonatkozóan viszont, hogy miért mulasztják el az EP-képviselők a bevallási gyakorlatot, a német politikus azzal érvelt, hogy vélhetően a koronavírus-járvány óta kevesebb diplomáciai esemény zajlott.

ORBÁN VIKTOR: HAMAROSAN SAJÁT FUTBALLCSAPATOT ALAKÍTHATNAK A BÖRTÖNBEN

Ilyen ütemben haladva, hamarosan elegendő korrupt EP-képviselő lesz rács mögött ahhoz, hogy saját futballcsapatot alakítsanak a börtönben. Ki tudja? Akár még a 2024-es Eb-re is kijuthatnak – írta Twitter-oldalán Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök ezekkel a szavakkal kommentálta azt, hogy két újabb európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte a parlament. Mint arról a hirado.hu is beszámolt: Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke Strasbourgban, az uniós képviselő-testület hétfői plenáris ülésén jelentette be hivatalosan azt a január 2-án már közzétett tájékoztatását, amely szerint a belga igazságügyi hatóságok két szocialista EP-képviselő, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését kérték.

Borítókép: Facebook/Roberta Metsola


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csecsemőhalandóság: először csökken ...
Hat embert lelőtt egy fiatal nő egy ...
Jelentősen nőtt az elektromos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ