Kormányfői rotáció várható tavasszal
Vissza

Kormányfői rotáció várható tavasszal

A három párti koalíciós kormány miniszterelnöki rotációját a koalíciós megállapodásban rögzítetteknek megfelelően alkalmazzák – nyilatkozta politikai források szerint Nicolae Ciucă kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a területi szervezetek vezetőinek egy vasárnap esti informális ülésen. Hétfőn a párthoz közeli források az Agerpres hírügynökséget arról tájékoztatták, hogy a PNL a kormányváltást előkészítő stábot hoz létre.

Az Agerpres által hivatkozott források szerint Ciucă rámutatott: jelenleg a PNL támogatottsága nagyobb, mint amikor átvette annak vezetését. Szerinte a liberális párt biztosította az ország stabilitását, „megtette, amit megígért.” Ugyanakkor a PNL nem provokált senkit, és nem is válaszolt a politikai provokációkra – nyomatékosította Ciucă. A miniszterelnök megállapította továbbá azt is, hogy „a kormány jól teljesít”, a nehéz gazdasági helyzet ellenére az ország eddigi legjobb évét zárta az uniós alapok felhasználásának aránya tekintetében.

„A rotáció a koalíciós megállapodásban előírtaknak megfelelően zajlik majd le. Erről mindenkit biztosíthatok” – fogalmazott a miniszterelnök.

A PNL vezetősége azért hívta össze vasárnap estére informális ülésre a területi szervezetek vezetőit, hogy az új parlamenti ülésszak célkitűzéseiről egyeztessenek. Hétfőn délelőtt a PNL országos vezetése is ülésezett a parlament épületében, hétfőn délután pedig a párt parlamenti frakciói egyeztettek Nicolae Ciucă jelenlétében. 

A miniszterelnök-váltást előkészítő stáb létrehozását a liberálisok hétfői országos vezetőségi ülésén döntötték el. Az Agerpresnek nyilatkozó források szerint a stáb feladata lesz zökkenőmentessé tenni a májusi kormányfőcserét, hogy az ne érintse hátrányosan az állampolgárok életét és a gazdaság stabilitását. A hírügynökség szerint Nicolae Ciucă azt kérte a PNL vezetőségétől, hogy a választásokat megelőző évben rendszeresen tájékoztassák a lakosságot a párt tevékenységéről és az elért eredményeiről.

A koalíciós megállapodás értelmében a kormányfőcsere májusban esedékes; ezúttal a Szociáldemokrata Párt (PSD) adja majd a miniszterelnököt, aki szinte bizonyosan Marcel Ciolacu, a PSD elnöke lesz. Romániában először kísérleteznének ezzel a rotációs módszerrel.

A Digi 24 hírportál forrásai szerint több liberális párti polgármester és megyei elnök arról beszélt, hogy újra kellene tárgyalni a koalíciós megállapodást, mivel a párt igényt tartana a fejlesztési tárcára, amelyet jelenleg Cseke Attila RMDSZ-es miniszter irányít.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csecsemőhalandóság: először csökken ...
Hat embert lelőtt egy fiatal nő egy ...
Jelentősen nőtt az elektromos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ