Kolozsváron tartja 36. kongresszusát a Vallásszabadság Nemzetközi Egyesülete
Vissza

Kolozsváron tartja 36. kongresszusát a Vallásszabadság Nemzetközi Egyesülete

Hit a megbékélésben címmel Kolozsváron tartja szeptember 4-6. között 36. kongresszusát a Vallásszabadság Nemzetközi Egyesülete (International Association for Religious Freedom - IARF) - közölte szerdán a Magyar Unitárius Egyház (MUE).

A nyitóünnepségre szeptember 4-én, hétfőn 15.30 órakor kerül sor a kolozsvári belvárosi unitárius templomban. Az ünnepség áhítattal kezdődik, ahol a keresztény felekezetek képviselői mellett muszlim, zsidó, buddhista, sintoista, hindu és zoroasztriánus résztvevők imádkoznak a békéért. A megnyitó alkalmával George Williams vallástörténész A megbékéléshez vezető út a történelem megismerése címmel tart előadást.

A MUE közleménye felidézte, hogy az IARF jogelődje 1900-ban alakult meg, az alapítók között voltak a magyar unitáriusok is. Az IARF fő célja, hogy megteremtse a párbeszéd lehetőségét a különböző vallások és egyházak között, miközben határozottan kiáll a lelkiismereti szabadság mellett - közölték. Tevékenységének fontosságát és erejét mutatja, hogy  a nemzetközi szervezet 1955-től tagja az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának, irodát tart fenn Genfben és New Yorkban, és aktívan részt vesz az emberi jogok, a vallásszabadság és a vallások közötti párbeszéd elősegítésében.

Az egyesület tagsága az idők során bővült “hangsúlyozva azon meggyőződését, hogy isten teremtő és gondviselő munkájának csodáját a különböző kultúrákban élő egyének és közösségek sokszínűsége is tükrözi” – fogalmaz a közlemény. Az unitárius és más protestáns közösségek, valamint az unitárius-univerzalista szervezetek mellett meghatározó tagja a japán buddhista Rissho Kosei Kai, valamint több japán sintó szentélyi közösség, az ábrahámi vallások megbékélését elősegítő közel-keleti egyesületek, valamint az Indiában tevékenykedő vallásos és emberjogi szervezetek némelyike.

"Az egyesület tagságának sokszínűsége, a vallások és világszemléletek gazdagsága természetszerűen vonja magával azt is, hogy megannyi - akár sarkalatos - kérdésben nem ugyanúgy vélekednek a tagok. Mindazonáltal mindnyájan bízunk abban, hogy az egyesület fő célját sikerül szolgálnunk szerte a világban" - olvasható a MUE közleményében.

Az IARF honlapján elérhető program szerint a kolozsvári kongresszus fő helyszíne a János Zsigmond Unitárius Kollégium aulája lesz, a nyitóünnepséget a belvárosi unitárius templomban tartják, egyes párhuzamos rendezvényeknek pedig az öt éve felavatott Vallásszabadság Háza ad otthont.

"A Kongresszuson azt reméljük, hogy feltárjuk azokat a módokat, amelyekkel a vallás inspirálhatja és táplálhatja a gyógyulás, a megbékélés és az igazságos béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseket" - olvasható egyebek mellett a kolozsvári rendezvény programismertetőjében.

Több mint két évtizeddel ezelőtt, 2002-ben Budapesten tartották az IARF 31. világkongresszusát.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

EURO-2024: Német–skót ...
Ciolacu: nyomkövető bilinccsel az ...
Meghalt egy román–izraeli ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ