Kolozsvári és sepsiszentgyörgyi előadások az Országos Színházi Fesztivál programjában
Vissza

Kolozsvári és sepsiszentgyörgyi előadások az Országos Színházi Fesztivál programjában

A Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Kolozsvári Román Színház, a Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásait is beválogatták a november 5. és 13. között Bukarestben megrendezett 32. Országos Színházi Fesztivál (FNT) programjába – közölte a Romániai Színházi Szövetség (UNITER).

A Kolozsvári Állami Magyar Színház két produkcióját hívták meg a fesztiválra: bemutatják Bukarestben Shakespeare Hamletjét Tompa Gábor rendezésében és Eugène Ionesco Macbett című darabját, amelyet Silviu Purcărete rendezett. Bekerült a programba továbbá a Kolozsvári Román Színház Nu mai ține linia ocupată című előadása is, amelyet Adina Lazăr rendezett, valamint a Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület Partea 1. Iubirea című produkciója, amelyet a társulat tagjainak szövegeiből Petro Ionesco állított színpadra.

A kolozsvári magyar színházhoz hasonlóan a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház is két produkcióval szerepel: előadják a fesztiválon a Jógyerekek képeskönyve című junk-operát Hegymegi Máté rendezésében, valamint Stefan Arsenijević, Srdjan Koljević és Bojan Vuletić Szerelem és más bűntények című darabját, amely Arsenijević azonos című filmje alapján készült és Theodor-Cristian Popescu állította színpadra. Sepsiszentgyörgyről egy harmadik előadás is érkezik a seregszemlére, mivel a programba beválogatták az M Stúdió mozgásszínház Are we human or are we dancers? című produkcióját, amely Ioana Marchidan koncepciója és koreográfiája alapján készült.

A fesztiválon játszani fogják a Nagy Botond által rendezett Hazatérés című előadást is, amely Matei Vișniec drámaíró műve alapján készült a szucsávai Matei Vișniec Színházban, dramaturgja pedig Kali Ágnes.

Mivel minden színház eredetileg két produkcióval pályázhatott, így a 2021/2022-es évad több mint száz előadásából válogatták ki a programba bekerülő produkciókat. A 32. Országos Színházi Fesztiválra számos külföldi előadást is meghívtak, többek között Bulgáriából, Ukrajnából, Franciaországból, Szerbiából, Németországból és Lengyelországból. A fesztiválról további részletek az fnt.ro weboldalon böngészhetők.

(Borítókép: Jelenet a kolozsvári magyar színház Macbett című előadásából. Fotó: Biró István) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Biztosan nevetünk majd Katával, ha ...
VIDEÓ – Tűzijáték a Szent ...
VIDEÓINTERJÚ – Surányi Ildikó: a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ