Kolozs megye 1,2 milliárd lejt kap az Anghel Saligny-programban
Vissza

Kolozs megye 1,2 milliárd lejt kap az Anghel Saligny-programban

Kolozs megyében 108 fejlesztési terv (utak, hidak építése, javítása, közművesítés) nyert több mint 1,2 milliárd lej vissza nem térítendő támogatást a fejlesztési minisztérium Anghel Saligny- programjában. A korszerűsítés hét megyei utat és négy hidat érint, Kolozsváron négy utat újítanak fel, és megépül az Állomást a Hóstát negyeddel összekötő híd is.

A kolozsvári önkormányzat öt terve nyert támogatást mintegy 43 millió lej értékben az Anghel Saligny-programban. A leglátványosabb ezek közül a Kajántói/Oaşului és Szent László/Răsăritului utat összekötő, majdnem 60 méter hosszú új híd lesz a Kis-Szamos felett, amely egymaga több mint 32 millió lej támogatást kap. Ez a híd később lehetővé teszi egy széles út létrehozását a vonatállomás környékéről a Hóstát/Mărăşti negyedig. A híd munkálatai már folyamatban vannak, a fejlesztés mintegy fele már megvalósult. A 26 méter széles hídon négy forgalmi sávot alakítanak ki, továbbá bicikliutat, járdákat; a kivitelezési határidő 2023.

Kolozsváron korszerűsítik továbbá a Ionel Teodoreanu utcát (6,7 millió lej), a Badea Cârţan (1,7 millió), a Kakukk/Cucului (1,23 millió) és a Sergiu Celibidache (közel 1,2 millió lej) utcát.

Az Aranyosgyéresi Polgármesteri Hivatal három tervét hagyták jóvá. Közel 18 millió lejt a Vasile Goldiş, Nicolae Titulescu, Traian, Gheorghe Lazăr, Simion Bărnuţiu, Parcului, Şoferilor, Teilor, 1 Mai, Şcolii utcák, valamint a sétatér északi és déli sétányának felújítására, több mint 1,6 millió lejt a város csatornahálózatának bővítésére és közel egymillió lejt az ivóvízhálózat felújítására és bővítésére kap a város – részletezte közösségi oldalán a polgármesteri hivatal.

A legnagyobb összegeket víz- és csatornahálózat kiépítésére hagyták jóvá. Bálványosváralja 22,3 millió lejt kapott szennyvíztelep és szennyvízhálózat kiépítésére a községközpontban, Erdőfelek község 22,6 millió lejt a csatornahálózat kiépítésére Györgyfalván, Várfalva 22,6 millió lejt a várfalvi és kövendi csatornázásra, Körösfő 11 millió lejt a sárvásári és nádasi víz- és szennyvízhálózat létesítésére, Kisbács 17,7 millió lejt Nádaskóród és Nádaspapfalva csatornázási munkálataira, Mikeháza 30 millió lejt a mikeházi, szásznyíresi és szentbenedeki szennyvízhálózat létesítésére, Ajton 15 millió lejt az ajtoni és rődi csatornahálózatra, Buza 8 millió lejt vízhálózatának bővítésére, Magyarszovát 6,5 millió lejt a csatornahálózat bővítésére – tájékoztat közleményben az RMDSZ Kolozs megyei szervezete.

Körösfő önkormányzata pályázott gázhálózat kiépítésére, községi szintű útjavítási és -építési munkálatokra, továbbá az Országos Helyreállítási Alapnál elbírálásra vár egy tervük a Körösfő–Sárvásár bicikliút kiépítésére is, a Környezetvédelmi Alapnál pedig a Kós Károly Általános Iskola teljes felújítására pályáztak. Elutasított pályázataikat tervezik ismét benyújtani, amennyiben az Országos Helyreállítási Alapban fennmaradó összegek ismét kiírásra kerülnek. Ősszel elkezdik ugyanakkor Körösfőn a főút menti járda térkövezését és Nyárszón a kápolna építését – részletezte közösségi oldalán Bodis László, Körösfő polgármestere.

Utak, utcák korszerűsítésére Dés és Torda 23,8 millió lejt, Aranyosgyéres 20 millió lejt, Bánffyhunyad, Tordaszentmihály és Aranyosegerbegy 17-17 millió lejt, Kolozs és Bonchida 14 millió lejt, Kalotaszentkirály, Szék, Tordatúr és Ördöngösfüzes 10-10 millió lejt, míg Szamosújvár 9 millió lejt fordíthat. Zsuk község 14 millió lejt nyert el járdák és bicikliút kialakítására.

„A magyarlakta közösségek és települések számára is prioritást jelentő közművesítési beruházások valósulhatnak meg több mint 1,2 milliárd lej értékben Kolozs megyében, az RMDSZ kezdeményezésére létrehozott Anghel Saligny-program révén. Ez nagy terhet vesz le a megyei önkormányza­tok, városok, községek válláról, hiszen sok esetben a közigazgatási egységek nem is rendelkeznek a hatalmas közművesítési munkálatokat fedező pénzügyi forrásokkal, mint például a víz- és szennyvízhálózat kiépítése, utak korszerűsítése, amelyek sok településen a legnagyobb hiányosságokat jelentik. Apróbb-nagyobb lépésekkel közeledünk a felvállalt vidékfejlesztési céljaink felé, ez a program is óriási támogatást nyújt a települések élhetőbbé, otthonosabbá válása érdekében, hiszen elősegíti azt a törekvésünket, hogy a fiatal, gyermekes családok vidéken képzeljék el a jövőjüket, boldogulásukat” – hangsúlyozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

A Kolozs Megyei Tanácsnak hét megyei út felújítására és négy híd megépítésére több mint 140 millió lej támogatást hagyott jóvá a fejlesztési minisztérium ebben a programban. Felújítják a következő megyei utakat: DJ 150 Mezőkeszü/Chesău–Magyarpalatka/Pălatca között (4 kilométeres szakasz, közel 11 millió lej), DJ 107J Tordaszentlászló/Săvădisla–Kisfenes/Finişel–Plophavas/Plopi között (11 kilométeres szakasz, több mint 26 millió lej), DJ 105T Ószeliste/Săliştea Veche–Nádasberend/Berindu között (5 kilométeres szakasz, 16,6 millió lej), DJ 107N Járavize/Valea Ierii–Plophavas/Plopi–Gura Râşca között (14 kilométeres szakasz, közel 40,5 millió lej), DJ 161C Szilkerék/Corneni–Péntekfalva/Pintic között (4 kilométeres szakasz, kb. 13 millió lej), DJ 161A Kolozs/Cojocna (2 kilométeres szakasz, 10,6 millió lej), DJ 161E Kisdevecser/Diviciorii Mici–Habadoc között (3 kilométeres szakasz, közel 8 millió lej). Négy híd épül: Pecsétszeg/Chiuieşti községben (1,9 millió lej), Lónapoklostelkén/Pâglişa (közel 8,5 millió lej), Csürülyén/Ciurila (közel 2 millió lej), és felújítják a magyargyerőmonostori/Mănăstireni hidat (közel 2 millió lej) is.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Biztosan nevetünk majd Katával, ha ...
VIDEÓ – Tűzijáték a Szent ...
VIDEÓINTERJÚ – Surányi Ildikó: a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ