Kínai támadástól tartanak Tajvanon
Nancy Pelosi mégis elutazik Tajvanba
Nancy Pelosi mégis elutazik Tajvanba
Vissza

Kínai támadástól tartanak Tajvanon

Tajvan légvédelmi készültséget rendelt el, miközben növekszik a feszültség Pekinggel és Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt egyre többen tartanak kínai támadástól a szigeten, ami miatt óvóhelyként jelöltek meg mélygarázsokat, metróalagutakat és bevásárlóközpontokat is.

Kína Tajvant saját területének tekinti, és növelte katonai tevékenységét a sziget körül. Tajpej fogadkozik, hogy megvédi magát, a szigeten folyamatosak a katonai és polgári védelmi gyakorlatok, és a tajvani vezetés a sziget védelmét is igyekszik megerősíteni.

Az előkészületek között szerepel olyan helyek kijelölése, ahol az emberek menedéket kereshetnek; nem óvóhelyeken, hanem pincékben, metróalagutakban valamint mélygarázsokban és bevásárlóközpontok felszín alatti szintjein. Tajpejben jelenleg 4600 ilyen kijelölt menedék van, melyek összesen 12 millió ember befogadására képesek, ez a város lakosságának négyszerese.

A tajpeji tisztviselők folyamatosan frissítik a menedékeket tartalmazó adatbázisokat, és kijelölt óvóhelyek mobiltelefonos applikáción keresztül is megtalálhatók. A közösségi médiában és az utcákon is kampány indult, hogy mindenki tudja, baj esetén hova kell menni. A menedékhelyek bejáratait sárga címkével jelölik, amelyek az is szerepel, hogy hány ember befogadására képesek. A hatóságoknak a törvény szerint tisztán kell tartaniuk az óvóhelyeket, amelyeket nyitva kell tartani, de nem kell feltölteni őket készletekkel, élelemmel és vízzel. Wu Enoch, a kormányzó Demokratikus Haladó Párt képviselője szerint a lakosságnak túlélőcsomagokat kell készítenie, amelyeket magukkal vihetnek, amikor menedéket keresnek.

A városi építési hivatal egyik vezető tisztviselője, aki a menedékhelyekért felel, elmondta, hogy az európai események újból rávilágítottak arra, hogy a fenyegetés valós. „Nézzük meg az ukrajnai háborút. Nincs garancia arra, hogy az ártatlan lakosság nem kerül veszélybe.” – mondta Abercrombie Yang igazgató. „Minden állampolgárnak tisztában kell lennie azzal, hogy bármikor beüthet a válság. Kellenek az óvóhelyek, ha a kínai kommunisták támadást indítanak” – tette hozzá.

A múlt hónapban Tajvan átfogó légvédelmi gyakorlatot tartott a sziget egész területén, először a koronavírus-járvány kitörése óta. Nancy Pelosi amerikai házelnök kedden érkezik Tajvanra, ami miatt Peking éles tiltakozását fejezte ki. Kína hétfőn arra figyelmeztetett, hogy hadserege nem fog tétlenül ülni, ha Nancy Pelosi amerikai házelnök valóban ellátogat Tajvanra. Peking világossá tette, hogy egy ilyen lépést elfogadhatatlan provokációnak tartana.

A tajvani látogatással nem csak Kínának van problémája, a házelnök utazását még a Biden-kormány sem támogatja. A tajvani kormány nyilvánosan nem kommentálta a jelentéseket.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Biztosan nevetünk majd Katával, ha ...
VIDEÓ – Tűzijáték a Szent ...
VIDEÓINTERJÚ – Surányi Ildikó: a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ