Kiállítással ünneplik a 45 éves kolozsvári táncházmozgalmat
Vissza

Kiállítással ünneplik a 45 éves kolozsvári táncházmozgalmat

Negyvenöt éves a kolozsvári táncházmozgalom, ebből az alkalomból rendezett kiállítást az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán működő Táncművészeti Szak és a Bogáncs – Zurboló Egyesület. A kiállítás március 4-ig, péntekig látogatható a Főtér 29. szám alatt (volt Melody Hotel épületében).

A tárlaton az érdeklődők 450, a kolozsvári táncház múltját és jelenét bemutató fényképet tekinthetnek meg, továbbá látható négy dokumentum- és riportfilm is – olvasható az esemény beharangozójában.

Mint írják, a 450 fénykép közül az 1990 előttiek a kolozsvári táncházasok személyes archívumaiból, az 1990 utániak pedig a kolozsvári Bogáncs – Zurboló Egyesület, az Ördögtérgye Egyesület és a Szarkaláb Kulturális Egyesület archívumaiból származnak. Az 1981. április 5-én megrendezett Kolozsvári Táncháztalálkozó fotóit László Miklós, az utóbbi évtizedek évfordulós rendezvényfotóit pedig Debreczeni Emőke, Henning János, Pávai István és Török Zoltán készítette.

A tárlaton vetített filmek a következők: Kolozsvári Táncháztalálkozó – 1981. április 5. (Phillip Klingman és Janet Roberts felvétele, 130 perc); 25 éves a Kolozsvári Táncház (a Duna Televízió 2002-es dokumentumfilmje, rendezte Seprődi Kiss Attila, 80 perc); 30 éves a Kolozsvári Táncház I-II. (a Duna TV Élő Népzene műsorának sorozatából, rendezte Sztanó Hédi, felelős szerkesztő Könczei Árpád , 2007, 54 perc); 35 éves a Kolozsvári Táncház I-II. (a Duna TV Élő Népzene műsorának sorozatából, rendezte Nagy Anikó Mária, felelés szerkesztő Könczei Árpád, 2012, 54 perc).

A kiállítás március 4-ig, péntekig látogatható, naponta 10 és 18 óra között az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán működő Táncművészet szak Főtér utca 29. szám alatti székházában (volt Melody Hotel épülete). A múltidéző tárlat az intézmény közösségi termében kapott helyet.

(Borítókép: Részlet a kiállítás plakátjából. Forrás: Facebook / Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: vasutassiker öngóllal
Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ