Kedvezményes hitelnyújtás családalapításra, tanulmányokra
Vissza

Kedvezményes hitelnyújtás családalapításra, tanulmányokra

A fiatalok két, a kormány által jóváhagyott programon keresztül vehetnek fel részben vagy egészben államilag támogatott kamatozású hitelt – a Family Start és a Student Invest program által. A Family Start a fiatal családokat segíti: a 18 és 45 év közötti pároknak biztosított kedvezményes hitelből fedezhetők többek között a házasságkötéssel járó költségek, a szülés kórházi költségei, a bölcsődei, óvodai, iskolai programok költségei, akár egy 7 személyes családi autó vásárlása vagy a lakásvásárlási hitel előlegének kifizetése. A Student Invest diákhitel az egyetemi tanulmányok költségeihez járul hozzá. A két program, a Family Start és a Student Invest legfeljebb 75 ezer lejes kölcsönt kínál a családoknak és legfeljebb 50 ezer lejes kölcsönt a diákoknak. A kedvezményezettek azonban nem kapják meg a pénzt a számlájukra, hanem a bank teljesíti a kifizetéseket a nevükben. Mindkét kölcsön esetében a bankok 80 százalékban vállalnak garanciát.

November 7-én kezdődtek a kormány által jóváhagyott és kimondottan fiataloknak szánt kedvezményes hitelnyújtási programok – a Family Start és a Student Invest – amelyek az egyetemi tanulmányok elvégzését és családalapítást segítik elő. A programok alkalmazási szabályai is megjelentek már Románia Hivatalos Közlönyében, a programban részt vevő bankok listáját pedig a szaktárca honlapján teszik majd közzé. A CEC Bank máris közleményben tájékoztatott arról, hogy részt vesz a programban.

A 18 és 45 év közötti pároknak biztosított kedvezményes hitelből fedezhetők többek között a lakbér fizetése, a lakásvásárlási hitel előlegének kifizetése, a szülés kórházi költségei, a bölcsődei, óvodai, iskolai programok költségei, akár egy 7 személyes családi autó vásárlása vagy a polgári, egyházi házasságkötéssel járó költségek maximum 20 ezer lejig. A Family Startra azok a családok jogosultak, akiknek a havi nettó összjövedelme nem haladja meg a 7500 lejt, a hitel maximum 75 ezer lejig igényelhető. 2022-ben mintegy 6300 kedvezményezett részesülhet ebből.

A Family Start programot a családügyi, ifjúsági és esélyegyenlőségi minisztérium költségvetéséből fedezik. Olyan 18. életévüket betöltött, ám 45 évesnél nem idősebb lakosok kérhetik, akik most alapítanak családok, és a havi nettó jövedelmük nem haladja meg a 7500 lejt. Ők legtöbb 75 ezer lejes kölcsönt vehetnek fel. A 75 ezer lejes hitelt tíz év alatt kell visszafizetni, a havi részlet 690 lej lesz. Például gépkocsi-vásárlás esetén a bank kifizeti a megszabott árat előleg gyanánt, ám be kell mutatni az eladó által kibocsátott iratot. A hitelbe kapott összeget a kedvezményezett egy vagy akár több részletben is megkaphatja, az elszámoláskor benyújtott igazoló iratoktól függően. A hitelt legtöbb tíz éven belül kell visszafizetni. Ehhez viszont még hozzáadódik az úgynevezett kegyelmi idő, amelyet a finanszírozó és a kedvezményezett állapít meg, ám ez nem haladhatja meg az öt évet. A hitel igénylőinek romániai lakhellyel rendelkező magánszemélyeknek kell lenniük, ki kell tölteniük egy saját felelősségre adott nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy sem eddig, sem ezután nem vesznek fel hitelt más finanszírozótól. Ezen kívül érvényesek rájuk nézve a finanszírozó által kidolgozott úgynevezett belső hitelnyújtási szabályok.  Az igénylőknek nem kell fizetnie a különböző banki jutalékokat sem, és a kamat 75 százalékát is az állam állja. A családügyi minisztérium pedig minisztériumi rendelet által kiutal évente egy összeget, amely 6250 kedvezményezett számára lesz elegendő. Az esküvői költségeket 20 ezer lej értékig fedezik, és az esküvő lebonyolításától számított legtöbb 90 napon belül kell kérni. A hitelből fizetendő bérleti díj összege pedig nem haladhatja meg a havi 300 eurót.

A Student Invest programban olyan egyetemi hallgatók vehetnek részt, akiknek életkora nem érte el a 31-et. A jövedelem nélküli személyek esetében szükség van kezesre is. Az egyetemi hallgatók 50 ezer lejes hitelt kaphatnak ily módon, amelyet havi 417 lejes részletben törlesztenek. A kamatot teljes mértékben az állam fogja állni. A hitelbe vett pénzt tandíjakra (egyetemi alapképzés, mesteri képzés, doktori iskola), bentlakási díjra vagy albérlet kifizetésére, vagy lakásvásárlására lehet fordítani. Emellett laptopokat, nyomtatókat, applikációkat, tankönyveket lehet belőle vásárolni. Az egészségügyi gondokkal küzdő egyetemi hallgatók számára 10 ezer lejes összegig nyújtanak hitelt, amelyből komplex orvosi kivizsgálásokat, sebészeti beavatkozásokat lehet fedezni.

„Amikor közel egy évvel ezelőtt megalakult a jelenlegi koalíció, a család és gyereknevelési támogatási rendszer újragondolását is javasoltuk, valamint kezdeményeztük egy új családügyi minisztérium létrehozását. Ez a két program azért indulhat el, mert az RMDSZ belefoglalta a kormányprogramba a családtámogató intézkedéseit, amelyeket a koalíció vállalt és támogatott. Ezzel a két programmal egy újabb lépést tettünk a családtámogató intézkedéseink megvalósításában. A fiataloknak és a családoknak hosszú távú, perspektívát nyújtó megoldásokat kell adnunk, hogy itthon maradjanak, hogy itthon alapítsanak családot” – fogalmazott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: vasutassiker öngóllal
Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ