Kedvelik a fiatalok, ki nem állhatják az idősek
Közvélemény-kutatás készült az Untold fesztiválról
Közvélemény-kutatás készült az Untold fesztiválról
Vissza

Kedvelik a fiatalok, ki nem állhatják az idősek

Amint az várható volt, a fiatalok kedvelik leginkább a kolozsvári Untold fesztivált, amelynek elfogadottsága a válaszadók életkorának növekedésével arányosan csökken – derül ki a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) által tegnap közzétett felmérésből. Az online kérdőívet 739 személy töltötte ki, akiknek életkora 18–55 év között volt. A megkérdezett kolozsváriak többsége egyetért azzal, hogy az Untold számos társadalmi, gazdasági és közösségi identitásmegerősítő hatással rendelkezik. Például a fiatalok szórakoznak, illetve új embereket ismernek meg. A válaszadók többsége azt is elismerte, hogy a fesztiválnak vannak negatív hozadékai is, mint a túlzsúfoltság, a fesztivál helyszínének lezárása a lakosok előtt, a zöldövezetek tönkretétele. A tanulmány arra is rávilágít, hogy a fesztivállal szembeni kedvező arány azért nagyobb, mivel az 55 évnél idősebbeket nem kérdezték meg. A rendezvény már a kezdetektől megosztja a kolozsváriakat.

ÖSSZEFOGLALÓ

Online közvélemény-kutatást végzett a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara a hamarosan kezdődő Untold könnyűzenei fesztivállal kapcsolatosan. Az online kérdőívet 739 személy töltötte ki, akiknek életkora 18–55 év között ingadozott. A megkérdezettek általános véleménye az, hogy az Untoldot továbbra is a városban szervezzék meg, mert a fesztiválnak több az  előnye, mint a hátránya, a helyi hatóságoknak pedig továbbra is támogatniuk kell a fesztiválnak a városban való megszervezését. Éles véleménykülönbség van a 18–35 és a 36–55 év közötti válaszadók között, mivel az idősebbek, akik nem vesznek részt a fesztiválon, úgy gondolják, hogy a rendezvény nem járul hozzá sem az élet minőségének, sem a város gazdaságának a  javításához.

A felmérés elkészítését az indokolta, hogy a BBTE felvállalta a társadalmi jólét alakítójának szerepét, a társadalommal való változatos kapcsolattartás fejlesztését, illetve a közösség számára nyújtott hasznos szolgáltatást. Mivel az utóbbi időben időszerűek lettek azok a  viták, amelyek a fesztiváloknak a helyi közösségekre gyakorolt társadalmi és gazdasági hatását vizsgálja,  a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara, Ovidiu I. Moisescu egyetemi docens összehangolásával elkészítette és közzétette a kolozsváriaknak az Untold fesztivállal kapcsolatos véleményét.

A válaszadók többsége úgy vélekedett, hogy az Untold fesztivál társadalmi, gazdasági, arculati és közösségmegerősítő funkciót tölt be. Úgyszintén a többség egyetértett a negatívumok létével is, mint például: a zsúfoltság, a fesztivál helyszínének – a Sétatérnek és környékének – a lezárása a városlakók számára, árnövekedés és zajszennyezés, a zöldövezetek rongálása, illetve a túlzott alkohol- és kábítószer-fogyasztás a fesztivál időtartama alatt.

A megkérdezettek többsége szerint a fesztivált továbbra is Kolozsváron kell megszervezni, mivel több az előnye, mint a hátránya, a helyi hatóságoknak pedig továbbra is támogatniuk kell a fesztiválnak a városban való megszervezését.

Éles véleménykülönbség van a 18–35 és a 36–55 év közötti válaszadók között, mivel az idősek, akik nem vesznek részt a fesztiválon, úgy gondolják, hogy a rendezvény nem járul hozzá sem az életminőség javításához, sem a város gazdaságának fejlődéséhez.  Főleg azok ellenzik a fesztivál megszervezését, akik nem is vesznek részt azon.

 A 36–55 év közötti interjúalanyok közel ötven százaléka, illetve a fesztiválon részt nem vevő személyek közel 55 százaléka véli úgy, hogy a fesztivál nem járul hozzá az életminőség javulásához, míg a 18–35 év közöttiek 30 százaléka, illetve a fesztivál résztvevőinek 14 százaléka vallja ugyanezt.  A 36–55 év közöttiek 35 százaléka, a fesztivált elkerülők 30 százaléka nyilvánította ki azt a véleményét, hogy a rendezvény nem járul hozzá számottevő módon a város gazdasági életének fellendüléséhez. A 18–35 év közötti korosztályhoz tartozók 13 százaléka, a fesztiválozók 7 százaléka osztotta ugyanezt a véleményt.  Ami a fesztivál révén a város arculatának a javítását illeti, a 36–55 év közöttiek 25 százaléka gondolja azt, hogy a fesztivál nem járul hozzá ehhez. A 18–35 év közöttieknek csak 9, illetve a fesztiválozók 3 százaléka  vélekedik ugyanígy.

Ami a fesztivál negatívumait illeti, a 36–55 év közötti interjúalanyok többsége erőtelje­sebben észleli a negatívumokat, mint a 18–35 év közötti korosztály.  A fesztiválozók több mint ötven százaléka nem tartja számottevőnek a fesztivál hátrányait, mint például a zsúfoltságot.  A mindennapokra gyakorolt hatásait a 36–55 év közöttiek 55 százaléka tartja zavarónak, míg a 18–35 év közöttiek esetében ez az arány 42 százalék, a fesztiválozók körében ez a mutató 25 százalék.  A tönkretett zöldövezetekért sem  aggódnak különösképpen sem a fiatalok, sem a fesztiválozók: ezek aránya 37 százalék, szemben a középnemzedék 65 százalékával, illetve a fesztivált elkerülők 73 százalékával.

 Ami a fesztivál helyszínét illeti, a fiatalok 75 százaléka továbbra is Kolozsváron szeretné ezt, míg a résztvevők 90 százaléka vélekedett ugyanígy. Az idősebb nemzedék 57 százaléka volt ezen a véleményen, míg a fesztivált elkerülők 52 százaléka vélekedett ugyanígy.

A tanulmány arra is rávilágít, hogy a lakosok véleménye a fesztivál előnyeiről és hátrányairól nem relevánsak a fesztivállal szembeni általános vélemény kialakításához. Így a zsúfoltsághoz és a környezet károsításához társuló negatív hatások nem befolyásolják jelentős módon a kolozsváriaknak a fesztiválhoz való viszonyulásához. Ám a mindennapi életre mért kényelmetlenség – mint például a helyszín elkerítése, az árnövekedés, a zaj – jobban kihat a lakosoknak a rendezvénnyel szembeni magatartására. Ami a fesztiválnak a jótékony társadalmi hatását illeti, a kolozsváriak azt értékelik, hogy lehetőségük nyílik a szórakozásra, új emberekkel való találkozásra.

   A tanulmányból az is kiderül, hogy a városlakók kedvezőtlen véleményének megváltoztatása  érdekében a fesztivállal kapcsolatos kommunikációnak  az előnyökre kell összpontosítania. 

A tanulmány egyik hátrányát az képezte, hogy az online lekérdezéskor nem kérték ki az 55 évnél idősebb kolozsváriak véleményét. Ha azt vesszük alapul, hogy a kolozsvári lakosok 35 százaléka 55 évnél idősebb, ez azt jelenti: ha a kutatásban megkérdezték volna az 55 évnél idősebbeket is, a válaszok főleg a fesztivál hátrányaira összpontosítottak volna, elbillentve az egyensúlyt a rendezvényt elutasítók oldalára.

RENDŐR-FŐFELÜGYELŐ: A KÁBÍTÓSZERT VAGY TÚLZOTTAN ALKOHOLT FOGYASZTÓKAT KITILTJÁK A FESZTIVÁLRÓL
Az Untold fesztivál megnyitása előtt két nappal tartottak sajtótájékoztatót a szervezők, valamint a helyi hatóságok képviselői, néhány lényeges tájékoztatással szolgálva az augusztus 4–7. között a Sétatéren és a kolozsvári Arénában zajló rendezvényről. Mind a rendezvény lebonyolítása, mind a közbiztonság biztosítása szempontjából felkészültek a hatóságok – jelentette ki a tegnapi sajtótájékoztatón jelen levő prefektus, Irina Munteanu. Megjegyezte, Kolozsvár egyik legnagyobb rendezvénye nyílik meg csütörtökön, és szeretnék, hogy nagyon kivételes legyen, akár a korábbi években. Az Untold menedzsere, Bogdan Buta szerint a fesztivált az ilyen jellegű rendezvények élvonalában jegyzik, attól függően, kik készítik a rangsorolást, helyet foglal az első 10–20 között, világszinten most az 5. Răzvan Luca rendező elmondta, tavaly nagyon nagy számú közönség érkezett külföldről, idén még több külföldi vendégre számítanak. Úgy vélik, az idei rendezvény úgymond önmagával, a 2019-es rendezéssel vetekszik, amelyet egyesek az eddigi legjobbnak tartanak. Akkor naponta átlagban 98 ezren voltak naponta a fesztiválon, idén is erre számítanak. A sajtótájékoztatón a rendvédelmi hatóságok képviselői is részt vettek, megnyugtatva, hogy meghozták az intézkedéseket a fesztiválon részt vevők biztonsága érdekében. Mircea Rus főfelügyelő megjegyezte: azt ajánlja a résztvevőknek, hogy „foglalkozzon mindenki a maga dolgával”, ugyanis a kábítószer- és a túlzott alkoholfogyasztás nemcsak problémákat okozhat, hanem a fesztiválról való kitiltással is jár. Ezt megerősítette Ion Moldovan, a kolozsvári katasztrófaelhárítás vezetője is, kiegészítve azzal: mindezek ellenére ők a résztvevők mellett lesznek, felügyelve a biztonságukra.  A fesztivál területén négy helyen lesz elsősegélynyújtás, és több mint 200 helyi rendőr felügyeli a rendet. 

(Borítókép: Tompa Réka/Archív)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kígyóminta, szárnyas angyal: 150 éves ...
László Gyula, a 20. századi polihisztor ...
Mely európai országokban volt a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ