Januártól nő a nyugdíj és a minimálbér
Vissza

Januártól nő a nyugdíj és a minimálbér

Januártól nőnek a nyugdíjak, az emelés mértékéről ezután döntenek a kormánykoalícióban. A tervek szerint ugyancsak januártól 3000 lejre növekedne a minimálbér, amelynek összegéből 200 lej adómentes lenne.

Marius Budăi munkaügyi miniszter szerint a kormánykoalícióban az utóbbi időben 15 százalékos nyugdíjemelésről tárgyaltak; az általános nyugdíjpont-emelés mellett differenciált emelést terveznek a kiszolgáltatott kategóriák számára. A tárcavezető nem kívánt konkrét összegről beszélni.

A munkaügyi miniszter Mugur Isărescu jegybanki kormányzó kijelentésére is reagáltatták, aki szerint a gazdasági egyensúly megőrzéséért a nyugdíjemelésnek 15 százalékosnál kisebbnek kell lennie. Budăi azt felelte, válságos időkben "kötelesség" a társadalmi szolidaritás és a kiszolgáltatottak támogatása.

A tervek szerint 3000 lejre növekedne a minimálbér, ebből 200 lej adómentes lenne. A miniszter szerint a végleges döntést a munkáltatók és a szakszervezetek képviselőivel folytatott tárgyalások után hozzák meg a koalícióban.

A tárcavezető elmondta, a munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány képviselőit tömörítő érdekegyeztető tanács szerdai ülésén a minimálbér összege lesz az egyetlen napirendi pont. A 200 lejes adómentes bértöbbletet, amely eddig opcionális volt a munkáltatók számára, a tervek szerint a 3000 lejes minimálbér részévé teszik, és továbbra is adómentes marad - tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy 130 ezer alkalmazott fizetését emelték meg a munkaadóik az adómentes 200 lejjel.

A háromoldalú érdekegyeztető tanács összehívását a miniszterelnök is bejelentette. Nicolae Ciucă azt mondta, a szerdára tervezett tanácskozás témája az országos minimálbér lesz.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közösen látogatta meg a NATO romániai ...
Útmutató az energiakártyákhoz. ...
Ciucă: büntetni kell a közbeszédben ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ