Ismét drágulhat a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás
Vissza

Ismét drágulhat a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás

Újabb drágulási hullám várható a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítások (kgfb) piacán, amely az elmúlt években már számos megrázkódtatáson esett át. A sorozatos csődhullámot követően már jelentősen drágultak a kgfb-kötvények, most újabb 10 és 40 százalék közötti áremelkedés van a láthatáron.

A pénzügyi felügyelet közzé tette a kötvények új referenciaárait, és ezekből kiderül, hogy az erős járműveket vezető, legfiatalabb gépkocsivezetőket érinti leginkább a drágulás, hiszen a 30 év alattiak akár 40 százalékkal is többet fognak fizetni, ha 2500 köbcentiméternél nagyobb hengerűrtartalmú járművet vezetnek. Ebben az esetben a kgfb éves díja elérheti a 4709 lejt. Az ő esetükben a drágulás 550 lej és 1150 lej közötti lesz a jármű hengerűrtartalma függvényében.

A legalacsonyabb referenciaár az 51 és 60 év közötti gépkocsivezetőkre vonatkozik, akik 1200 köbcentiméter hengerűrtartalmú járművet birtokolnak. A 31 és 40 év közötti sofőrök is várhatóan 20-40 százalékkal többet fizetnek majd, ami abszolút értékben 300-500 lejes növekedést jelent. A 41 és 50 év közöttiek esetében is a drágulás aránya hasonló, abszolút értékben 300-650 lejjel többet jelenthet majd évente. Az 51 és 60 év közötti gépkocsivezetők is 250-550 lejjel többet fizethetnek a kgfb-kötvényért.

A referenciaár nem jelent automatikus drágulást, hiszen ezt egy független testület számolja ki, amit a pénzügyi felügyeletnek kötelezően nyilvánosságra kell hoznia. A biztosítók azonban ezek alapján számolják ki a kötvények díját. Az elmúlt években négy biztosító ment csődbe, legutóbb a City Insurance, előtte az Astra, a Carpatica és a CertAsig. Ezek mind dömpingáron kínálták a kgfb-kötvényeket. Az új referenciaárak a politikusok figyelmét is felkeltették. Az USR a pénzügyi felügyeletet számoltatná el amiért - mint mondták -, nem tudja sikeresen betölteni a piacellenőrző szerepét. Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök pedig meglebegtette, hogy egy újabb biztosítási vállalat mehet csődbe, de nem mondott részleteket.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Konferencia Liga: hosszú negatív ...
Ismét napirenden a kormányfőcsere
Áldozatok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Ballagókhoz s nem csak
  • Elballagtak az Apáczai-líceum diákjai
  • Az iskola anyacsavar, recepteskönyv, ...
  • Magyarságfóbia
  • Elballagtak az Apáczai-líceum ...