Ismertette a svéd EU-elnökség az EP választások időpontját
Vissza

Ismertette a svéd EU-elnökség az EP választások időpontját

Az Európai Unió (EU) 27 tagállama megállapodott, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokat június 6. és 9. között tartják – közölte az EU svéd soros elnöksége szerdán. Az európai törvényhozási választást ötévente tartják. Ezt követően az Európai Parlament (EP) szavaz az Európai Bizottság (EB) – az EU végrehajtó szerve – új vezetőjének megválasztásáról, valamint a biztosok teljes testületének jóváhagyásáról.

A választásokon a tagállamokban versengenek a pártok, ugyanakkor az európai parlamenti képviselők megválasztásuk után nemzetek feletti képviselőcsoportok tagjai lesznek. A legtöbb nemzeti párt  kapcsolódik valamilyen európai szintű európai szintű politikai párthoz.

Az európai parlamentnek jelenleg 705 taggal rendelkezik. A legkevesebb képviselője, hat, Máltának van, a legtöbb, Németországnak – 96 törvényhozó.

A legutóbbi választások alkalmával, 2019 májusában 751 képviselő került be a testületbe, azonban a létszám az Egyesült Királyság kilépését követően 705-re csökkent. A képviselői helyek elosztását az európai uniós szerződések határozzák meg. Az európai parlamenti választásokat az egyes tagállamok választási szabályai szerint bonyolítják le.

Kép: Illusztráció


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ