Iohannis: szigorúan büntetni kell a kisebbségek diszkriminációját
Vissza

Iohannis: szigorúan büntetni kell a kisebbségek diszkriminációját

A kisebbségek megbélyegzését és diszkriminációját „szigorúan büntetni kell” – hangsúlyozta a roma holokauszt európai emléknapja alkalmából megfogalmazott keddi üzenetében az államfő. Nicolae Ciucă miniszterelnök úgy vélte, a kormány számára prioritás a romák életminőségének a javítása.

„Meggyőződésem, hogy a központi és helyi hatóságok felelősséggel, energiával folytatják a fájdalmas múlt feldolgozására irányuló erőfeszítéseiket, a román társadalom pedig megerősíti az európai és demokratikus értékek iránti elkötelezettségét” – idézte az államfő üzenetét az Agerpres hírügynökség.

„Ma kegyelettel adózunk annak a közel 500 000 roma gyermek, nő és férfi emlékének, akik a holokauszt áldozatai lettek. Egész családok pusztultak el ebben a népirtásban, szörnyű brutalitásnak kitéve. Gondolataink a borzalmak túlélőikkel és leszármazottaikkal is vannak” – ismertette Klaus Iohannis üzenetét a bukaresti holokauszt emlékműnél tartott megemlékezésen Cătălina Galer államtanácsos.
Az államfő emlékeztetett arra, hogy 80 évvel ezelőtt kezdte el az Antonescu-rezsim a romák deportálását a Dnyeszteren túli területekre. Akkor mintegy 25 000 romát hurcoltak el, és arra ítélték őket, hogy embertelen és egészségtelen körülmények között éljenek, élelemtől megfosztva és kényszermunkára kényszerítve. Ennek a közösségnek alig a fele élte túl a deportálásokat. „A román állam vállalta a felelősséget ezért a bűncselekményért, amely történelmünk sötét epizódja” – szögezte le Iohannis, hozzáfűzve: nem szabad elfelejteni azokat a drámákat, megaláztatásokat és traumákat, amelyeket ezek az emberek elszenvedtek.

Klaus Iohanis megállapította, hogy Románia, akárcsak egész Európa, több mint két éve nehéz helyzetben van a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt, s ez idő alatt „aggasztóan” fokozódott a gyűlöletbeszéd, terjedtek a diszkriminatív és rasszista üzenetek, különösen a nyilvánosságban.

„A holokauszt meghamisítása, relativizálása vagy akár tagadása a demokratikus társadalmak megmérgezésére, az értékek és elvek megtagadására irányuló cselekedetek. A rasszista vagy soviniszta kijelentések elfogadhatatlanok, s az ilyen magatartásokat és megnyilvánulásokat határozottan el kell utasítani, el kell ítélni. Bonyolult időket élünk, ezért fontos, hogy a román társadalom egységes legyen, s példát mutasson a toleranciában, az elfogadásban, az etnikai és vallási sokszínűség megbecsülésében, tiszteletben tartásában” – fejtette ki az államfő.

Hangsúlyozta: továbbra is az oktatás a legfontosabb eszköz arra, hogy a történelem sötét epizódjai többé ne ismétlődhessenek meg. „A kisebbségek megbélyegzését és megkülönböztetését mindannyiunknak keményen kell büntetnünk. Kötelességünk az embertársaink iránti tisztelet és törődés előmozdítása, illetve ápolása is. A mai Romániában a roma közösség tagjainak nem kellene attól félniük, hogy előítéletek érik őket, vagy elszigetelődnek a társadalomtól” – hangsúlyozta Iohannis.

Az államfő úgy vélekedett: Románia példát mutatott a régióban, mivel az első uniós tagállamok között volt, amelyek országos stratégiát fogadtak el az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzésére és leküzdésére.Ciucă: az áldozatok emlékének frissen kell maradniaA kormány számára prioritást jelent, hogy a társadalmi-gazdasági integrációra és a roma kulturális örökség hasznosítására alapozva javítson a roma kisebbséghez tartozó román állampolgárok életminőségén – közölte Nicolae Ciucă miniszterelnök az emléknap alkalmából megfogalmazott üzenetében. „Az áldozatok emlékének frissnek kell maradnia a kollektív emlékezetben, a holokauszt szörnyűségeit soha nem szabad elfelejteni” – szögezte le.

A miniszterelnök szerint a történelem traumatikus tanulságaiból való okulás és a felelősök elítélése hozzájárul ahhoz, hogy ilyen tragédiák soha többé ne fordulhassanak elő.  Rámutatott arra is, hogy az antiszemitizmus, a szélsőségesség, az idegengyűlölet, a rasszizmus és az intolerancia elleni küzdelem állandó felelősség. Ciuca úgy vélte, Románia rendelkezik a szükséges forrásokkal e küldetés következetes teljesítéséhez. „Oroszország illegális, provokálatlan és indokolatlan ukrajnai inváziója arra emlékeztet, hogy a demokrácia, a béke és a stabilitás olyan értékek, amelyekért folyamatosan küzdenünk kell, hiszen a revizionizmus, a szélsőségesség és a gyűlölet árnyai mindig eluralkodhatnak a társadalmakon” – fogalmazott Ciucă.

(Fotó: www.presidency.ro/archív)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Biztosan nevetünk majd Katával, ha ...
VIDEÓ – Tűzijáték a Szent ...
VIDEÓINTERJÚ – Surányi Ildikó: a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ