Iohannis nekiment Orbán Viktornak, tisztázást követel az RMDSZ-től
Vissza

Iohannis nekiment Orbán Viktornak, tisztázást követel az RMDSZ-től

Klaus Iohannis államelnök is pénteken bírálta Orbán Viktor magyar kormányfő Romániában, Tusnádfürdőn tett kijelentéseit, az RMDSZ-től pedig azt kérte, hogy tisztázza az álláspontját a kormánykoalícióban.

„Helytelen, súlyos hiba és elfogadhatatlan, hogy egy magas rangú európai közjogi méltóság a fajelméletre épülő beszéddel lépjen a nyilvánosság elé. Ez a lehető legszomorúbb emlékezetű elmélet, és semmiképpen sem fogadható el, hogy egy európai közméltóság ehhez hasonlóval álljon elő bármilyen belső vagy külső politikai lépésének a motiválására” – jelentette ki Klaus Iohannis a Maia Sandu moldovai elnökkel közösen, a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: ugyanilyen sajnálatos, hogy egy magas rangú európai tisztviselő Európa-ellenes beszéddel lép a nyilvánosság elé.

„Téves, helytelen, elfogadhatatlan, függetlenül attól, hogy hol zajlik ez a jelenet. Az a tény, hogy ez pont Erdélyben történt, problémát jelent számunkra, és ezt a nyilvános térben látható reakciók is igazolják” – fogalmazott a román elnök.

Rámutatott, a magyar miniszterelnök azóta megpróbálta valamilyen módon visszavonni ezeket a kijelentéseket.

„Időközben Orbán Viktor miniszterelnök egy másik helyszínen, Bécsben megpróbálta valahogy visszavonni vagy átértelmezni a kijelentéseit, ami annak a jele, hogy rájött, ennek Európában nincs helye. Nem az én feladatom politikai vagy retorikai leckéket adni egy magas rangú európai tisztségviselőnek, de azt nem tehetem meg, hogy ne határolódjak el egyértelműen és nyilvánosan az ott elhangzott gondolatoktól” – hangsúlyozta Iohannis.

Nyomatékosította továbbá, hogy az RMDSZ részéről nyilvános tisztázásra van szükség ebben a kérdésben, mivel a szövetség képviselői részt vettek az illető eseményen.

„Úgy vélem, hogy az RMDSZ részéről nyilvános tisztázásra van szükség, mert az RMDSZ vezetőségének és képviselőinek jelentős része jelen volt azon az eseményen. Meg kell majd magyarázniuk, hogy egyetértettek-e az általuk megtapsolt beszéd tartalmával, vagy nem értették, miről van szó, és csak úgy általánosságban tapsoltak. Bármi legyen is a magyarázat, ki kell állni vele, és úgy gondolom, hogy a kormánykoalícióban is tisztázásra van szükség” – fogalmazott az államelnök.

Hangsúlyozta: „Romániában senki sem akar kormányválságot kirobbantani azért, mert egy külföldi közméltóság nem megfelelően nyilatkozott. De nem tehetünk úgy, mintha ezeket a dolgokat nem mondták volna ki, vagy ezeket a kijelentéseket nem tapsolták volna meg” – szögezte le Iohannis.

Pontosított a magyar miniszterelnök

Orbán Viktor csütörtökön Bécsben, miután megbeszélést folytatott Karl Nehammer osztrák kancellárral, közös sajtótájékoztatójukon kijelentette: Magyarország fantasztikus eredményeket ért el a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben, és “ebben a mi kormányunk különösen is élen járt” – mondta a miniszterelnök. Közölte: a legfontosabb szellemi természetű kérdésekben, antiszemitizmus és rasszizmus kérdésében teljes egyetértésben vannak Karl Nehammerrel: “amit az osztrák kancellár gondol, azt gondolom én is”.

Kiemelte: zéró tolerancia van Magyarországon, jogilag is üldözendők az ilyen cselekmények, és a politikai közbeszédben sem lehetségesek, ezért “kértem a kancellár urat, hogyha bármi érzékeny történelmi vagy intellektuális szellemi természetű kérdés kerül elő, és kétségek vannak, akkor mindig kulturális koncepció szerint értelmezze a Magyarországról jövő híreket”. Hangsúlyozta: „Magyarországon biológiai alapú megközelítése semmilyen politikai kérdésnek nem lehetséges; ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés”.

Kijelentette: „én vagyok talán az egyetlen nyíltan bevándorlásellenes politikus az egész Európai Unióban, tehát én nem ravaszkodok, meg utalok, meg kerülgetem a forró kását, hanem nagyon világos direkt álláspontom van, magamat ezért migrációs bevándorlásellenes politikusnak is definiálom. Azt szeretném, ha Magyarország nem válna bevándorlóországgá, és nem szeretném, hogyha a migráció megerősödne Magyarországon”. Ennek az álláspontnak nem biológiai alapjai vannak, „ez nem faji kérdés a mi számunkra, ez kulturális kérdés, egész egyszerűen civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogy az most van” – fogalmazott. Megjegyezte: „az, hogy néha félreérthetően fogalmazom, előfordul”.

Képünk illusztráció


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Biztosan nevetünk majd Katával, ha ...
VIDEÓ – Tűzijáték a Szent ...
VIDEÓINTERJÚ – Surányi Ildikó: a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ