Iohannis fogadta III. Károly királyt (FRISSÍTVE)
Vissza

Iohannis fogadta III. Károly királyt (FRISSÍTVE)

Magánlátogatásra Romániába érkezett pénteken III. Károly brit uralkodó, aki korábban, walesi hercegként rendszeres vendégnek számított az országban. A május 6-án megkoronázott brit királyt Klaus Iohannis államfő katonai tiszteletadással fogadta az elnöki hivatalban. Amint arról korábban tudósítottunk, III. Károly személyében először jár brit uralkodó Romániában, ám a péntek délutáni „udvariassági találkozótól" eltekintve mostani látogatása is magánjellegű lesz - hangsúlyozta a bukaresti brit külképviselet.

Az elnöki hivatalban a fogadására összesereglett állami vezetők, a civil társadalom képviselői és a külképviseleti vezetők előtt mondott rövid beszédében III. Károly azt mondta: otthon érzi magát Romániában és megszerette az országot, nagyra becsüli kultúráját, művészetét, történelmi örökségét, tájait és élővilága sokszínűségét. A brit uralkodó idézett is néhány szót románul az egyik ismert Mihai Eminescu-versből.

III. Károly felidézte: rokoni szálak fűzik Romániához, édesapjának unokatestvére volt Mihály király, az országból 1947-ben elűzött utolsó román uralkodó. Kiemelte: 25 éve látogatja az országot, és tanúja volt fejlődésének, mély benyomást tett rá a fiatal nemzedék vállalkozó szelleme és alkotóereje minden területen, a technológiától a faluturizmusig és környezetvédelemig.

Rámutatott: Románia megőrizte falusi tájait, erdőségeit, fenntartható mezőgazdaságát és az élővilág számos olyan faját, amely Európa és a világ más vidékeiről már kipusztult – ez még értékesebbé teszi ezt az országot.

Klaus Iohannis megtiszteltetésnek nevezte, hogy megkoronázása után III. Károly első külföldi útja Romániába vezetett. Köszönetet mondott a brit uralkodónak, hogy érdeklődésével és ragaszkodásával külföldön is megismertette a romániai falvak világát, és az itt lakókat is arra figyelmeztette, hogy elődiek öröksége, a tőlük örökölt szokások, hagyományos mesterségek mekkora értéket képviselnek.

Az elnök megköszönte a Károly által walesi hercegként létrehozott alapítványnak nyújtott támogatást is, amely jelentős szerepet játszott az épített örökség megőrzésében, az ökogazdálkodás meghonosításában és a helyi közösségek fenntartható fejlődésének megalapozásában.

A bukaresti brit külképviselet nem árult el részleteket III. Károly további romániai programjáról, hogy ne sérüljön a látogatás magánjellege. Andrew Noble nagykövet a látogatás előtt emlékeztetett: a brit uralkodónak számos projektje van Romániában, melyeket civil szervezetekkel közösen valósít meg, látogatásai során többnyire ezekről tájékozódik, most is erre lehet számítani.

A média úgy tudja, hogy III. Károly öt napot tölt Romániában és most is erdélyi házai egyikében fog lakni.

Károly 1998 óta rendszeres vendégnek számít Romániában, Erdélyben több házat, a székelyföldi Zalánpatakon falusi gazdaságot is vásárolt, ezeket szinte minden évben felkereste. A brit királyi családnak erdélyi magyar gyökerei is vannak: a király szépanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

Nem támogatják a románok a monarchia visszaállítását 

A romániai lakosság csaknem kétharmada (66 százaléka) úgy véli, hogy az országnak meg kell őriznie jelenlegi államformáját, és nem támogatná a monarchia visszaállítását - derül ki az Avangarde közvélemény-kutatásának pénteken közzétett eredményeiből.

A felmérésben részt vevőktől többek között azt kérdezték meg, támogatnák-e, hogy Románia változtassa meg az államformáját, és térjen vissza az 1947-ig fennálló monarchiához. A megkérdezettek 18 százaléka támogatná ezt, 66 százalék nem helyeselné, 13 százalék nem tudott, 3 százalék nem akart válaszolni a kérdésre.

A felmérésből az is kiderül, hogy a romániai lakosság szerint Mihály király "tette a legtöbb jót az országnak", a válaszadók 19 százaléka vélekedett így. Mihály Királyt I. Károly (14 százalék), Ferdinánd király (8 százalék) és Mária királynő (4 százalék) követi a sorban. A válaszadók 6 százaléka szerint "egyikük sem tett jót az országnak", a többiek nem tudtak vagy nem akartak válaszolni a kérdésre.

A megkérdezettek 44 százalékának jó véleménye van a monarchia intézményéről, 30 százaléknak nincs jó véleménye róla, 22 százaléknak nincs véleménye erről, 4 százalék nem válaszolt az erre vonatkozó kérdésre. A román korona őréről, Margit hercegnőről a válaszadók 32 százalékának jó a véleménye, 44 százaléknak se jó, se rossz véleménye nincs róla, 7 százaléknak rossz a véleménye, 9 százaléknak nincs véleménye vagy nem tudja, kiről van szó, 8 százalék nem válaszolt a kérdésre.

Radu hercegről a romániai lakosság 12 százaléka jó véleménnyel van, 31 százaléknak se jó, se rossz véleménye nincs róla, 13 százaléknak rossz a véleménye, 31 százaléknak nincs véleménye, vagy nem tudja, kiről van szó, 13 százalék nem válaszolt a kérdésre.

Az Avangarde felmérése szerint a romániaiak 35 százalékának jó véleménye van III. Károly brit királyról, 45 százaléknak se jó, se rossz véleménye nincs róla, 12 százaléknak rossz a véleménye, 2 százaléknak nincs véleménye vagy nem tudja, kiről van szó, 6 százalék nem válaszolt a kérdésre.


 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ