Iohannis a nukleáris fenyegetésről: nem kell pánikba esni!
Vissza

Iohannis a nukleáris fenyegetésről: nem kell pánikba esni!

Klaus Iohannis államelnök pénteken kijelentette, hogy Oroszország ''új narratívája'', amely ''többé-kevésbé közvetlenül nukleáris háborúval fenyegeti Európát, elfogadhatatlan'', és ez ellen a legnagyobb határozottsággal küzdeni kell. Az államfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy NATO-tagként Románia fel van készülve bármilyen forgatókönyvre, de a romániai lakosságnak nem kell pánikba esnie.

„Az Ukrajnát megtámadó Oroszországon kívül senki nem akar háborút. Oroszország új narratívája, amely többé-kevésbé közvetlenül nukleáris háborúval fenyegeti Európát, egész egyszerűen elfogadhatatlan, és a legnagyobb határozottsággal kell ellene küzdeni. A népszavazások is, amelyeket ezekben a napokban tartanak Ukrajna Oroszország által megszállt területein, teljesen elfogadhatatlanok, és úgy gondolom, hogy gyakorlatilag senki sem fogja elismerni őket. Azonban nem kezelhetjük félvállról ezeket a fenyegetéseket. A NATO tagjaként Románia fel van készülve bármilyen forgatókönyvre, bár nem szeretnénk ezek bekövetkeztét. Mi azt akarjuk, hogy Oroszország kivonuljon Ukrajnából és béketárgyalásokat folytasson, ennek megvalósításához pedig szerintem mindenkinek hozzá kell járulnia” - fejtette ki Iohannis.

Hozzátette azonban, hogy a román lakosságnak nem kell pánikba esnie, Romániának nem áll szándékában háborúba lépni Oroszországgal. 'De mindkét oldalnak akarnia kell a visszavonulást, nem mondhatjuk, hogy békét akarunk, a másik oldal pedig háborúval fenyeget minket' - mutatott rá.

„A helyzet nagyon feszült, és nekünk, akiknek az összes NATO-szövetséges közül a leghosszabb határvonalunk van Ukrajnával, különleges a helyzetünk, de eltökéltek vagyunk, hogy bármilyen forgatókönyvvel szembenézzünk” - szögezte le az államelnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda reggel a tartalékosok részleges mozgósítását jelentette be. Azzal fenyegetőzött ugyanakkor, hogy Oroszország kész "minden védelmi eszközét" bevetni a saját védelme érdekében.

Orosz diplomata: Moszkva senkit sem fenyeget atomfegyverrel

Oroszország senkit sem fenyeget atomfegyverrel - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken a kubai rakétaválság 60. évfordulója alkalmából a moszkvai Diplomáciai Akadémián rendezett nemzetközi tudományos konferencia résztvevőihez intézett videoüzenetében.

A diplomata szerint Moszkva valójában az ukrajnai "különleges hadműveletbe" való nyugati beavatkozással járó veszélyre figyelmeztetett. Rjabkov arra hívta fel Washingtont, hogy kerülje el azt olyan helyzet kialakulását, amely katonai összecsapáshoz vezethet Oroszország és az Egyesült Államok között.

"Észrevettük, milyen fájdalmasan reagált Washington Vlagyimir Putyin orosz elnök azon utasítására, amellyel különleges ügyeleti rendbe helyezte az orosz elrettentő erőket. Tisztázzuk, hogy senkit sem fenyegetünk a nukleáris fegyverekkel, a használatuk kritériumait a katonai doktrína írja le, és Oroszországnak a 2020. június 2-án elfogadott, a nukleáris elrettentés terén folytatott állami politikájának alapelvei konkretizálják" - mondta Rjabkov.

A miniszterhelyettes azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államokkal és a NATO-szövetséges országokkal való nyílt összeütközés nem áll a Kreml érdekében. Ettől függetlenül Joe Biden amerikai elnök kormányának meg kell értenie a következményeit az ukrajnai konfliktus eszkalálódásának.

Borrel: Putyin nem blöfföl...

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a háború veszélyes szakaszához ért, de az EU-nak továbbra is támogatnia kell Ukrajnát.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a háború veszélyes szakaszához ért, de az EU-nak továbbra is támogatnia kell Ukrajnát. Az Európai Uniónak komolyan kell vennie Vlagyimir Putyin orosz elnök fenyegetéseit, miszerint az ukrajnai háborúban nukleáris fegyverek bevetésére is kész lenne – nyilatkozta Josep Borrell.

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy a háború veszélyes pillanathoz érkezett. Ezzel arra utalt, hogy Oroszország a héten mozgósítást jelentett be, és Ukrajna négy régiójában is referendum kezdődött az Oroszországhoz való csatlakozásról.

A sikeres ukrán ellentámadás miatt az orosz hadsereg sarokba szorult, és Putyin reakciója, amelyben atomfegyverekkel fenyegetőzik, baljós – érvelt a  politikus. Borrell szerint olyan megoldást kell találni, amely megőrzi Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

Ellenkező esetben befejezhetjük a háborút, de abból nem béke lesz, hanem egy későbbi újabb háború” – mondta.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csaknem 7 százalékkal nőtt a forgalomba ...
Térrendezésről és épületvásárlásról ...
Felmentették a számvevőszék ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ