Idén több új rendezvényen is felléphetnek a Kalotaszegi Turul lovascsapat tagjai
Vissza

Idén több új rendezvényen is felléphetnek a Kalotaszegi Turul lovascsapat tagjai

Március első vasárnapján rendhagyó módon gyalogolás, illetve lovaglás közben készült a beszélgetés a Kalotaszegi Turul Nomád Hagyományőrző Egyesület alapítójával és vezetőjével, De Martin Lajossal. Bevallom, nem készültem az alkalomra. Miközben a sztánai vasútállomás mellett lévő családi háztól a lovakhoz mentünk fel, villámként csapott belém az ötlet: mi lenne, ha megkérdezném, a lovasok szempontjából milyen volt a tavalyi év, mennyire sikerült visszazökkenni a COVID-19 világjárvány előtti kerékvágásba, a történelmi újrajátszás-fesztiválok szempontjából mi jellemezte a 2022-es évet.

Mire kiértünk a villanypásztorral körbevett többhektáros területre, De Martin már megválaszolta a legtöbb kérdést. A kantár, a zabla, a szár és a nyereg gondos elhelyezése után lóra pattantunk, s Guttmann Emese, Laczkó Réka, illetve Laczkó Gellért és Hunor társaságában lovaglás közben faggattam tovább a sztánai lovasok vezetőjét. Sokszor megszakadt a beszélgetés, mert időnként eltávolodtunk egymástól, vagy a rendkívül sáros erdei ösvényt más-más irányból kerültük meg.

Laczkó Réka a Kolozsvári Városnapok során tartott lovasbemutatón

De Martin elmondta: az elmúlt évben valamivel kevesebb személy vagy csoport érkezett Sztánára elsajátítani a lovaglás és az íjászkodás fortélyait, ám 2021-hez képest a Kalotaszegi Turul Nomád Hagyományőrző Egyesület tagjai és szimpatizánsai több fesztiválon vettek részt.

Megamisítatlan természeti környezetTájékoztatása szerint tavaly ősztől arányaiban enyhén csökkent azoknak a száma, akik kezdők számára tartott lovaglásra és íjászkodásra iratoztak fel. Szerinte a fokozódó kényelem miatt többen a közelebbi lovaglási lehetőségeket keresik, bár vonattal vagy gépkocsival Sztána is csak egy órányira található Kolozsvártól, s itt valóban önfeledten élvezhető a megmásíthatatlan természeti környezet. A Kolozsvárhoz közel elő lovardák sokkal kevesebb patással rendelkeznek, ez pedig összefügg azzal, ami az utóbbi időkre jellemző: az emberek kisebb csoportokban, párban vagy egyénileg szeretnek lovagolni.

A Kalotaszegi Turul Nomád Hagyományőrző Egyesület, azaz a Sztánai Lovasok tagjai a Kolozsvári Városnapokon tartott bemutató után, a Sétatéren

De Martin abban reménykedik, hogy a lovardákhoz bejelentkezett kezdők legalább egyharmada visszatér lovagolni annak érdekében, hogy megalapozzák és elmélyítsék tudásukat.

"Nagyon meg voltak elégedve azok is, akik korábban sohasem ültek lovon"„Sok embernek nem jön be a lovaglás. Hallott róla valakitől, izgalmasnak találta, de igazából nem ragadta meg. Érdekes, hogy egyre többen jönnek át hozzánk lovagolni a sztánai panziókban csapatépítőkön résztvevők közül. Rájönnek, hogy fő vagy kiegészítő programként lovagolni is lehet és érdemes. Nagyon meg voltak elégedve azok is, akik korábban sohasem ültek lovon. A dolgok összefüggnek: a sztánai környezet, a hagyományos kalotaszegi falu és a lovaglás elragadtatta őket” – mondta a sztánai lovasok vezetője.

Szerinte korábban inkább egyetemi hallgatók mentek lovagolni, de mostanában ez elmozdult a fiatal szakemberek, elsősorban a számítástechnikai és távközlési, programozási ágazatban dolgozók felé. Tapasztalata szerint létezik igény arra, hogy két egymás utáni napon lovagoljanak az emberek, így nem telik el sok idő a két alkalom között, s mindenki úgy érzi, hogy valamennyire magalapozta lovaglási tudását.

Nomád ügyességi verseny: köböre

De Martin érti és megérti a nagyvárosok közelében az utóbbi években megjelent kisebb lovardákat: lévén, hogy a lótenyésztés igen költséges, kezdetben ezek kevés patással indítanak, s fokozatosan, a kérés függvényében fejlesztenek. Úgy véli, ezt az ágazatot elsősorban másodállásban lehet működtetni, megélni ebből valószínűleg senki sem tudna, hiszen három-öt lóból nem jönnek ki a fenntarthatóságra vonatkozó gazdasági számítások.  

Húsz éve foglalkozik lovaglással, lovaglóoktatássalKiérünk a domb oldalába, közel van már a nyerges, innen elvesszük a kantárokat, s megyünk tovább „lovat fogni”. Szerencsére gumicsizmát húztam a lábamra, nagy a sár, olvad a maradék hó. Innen már lóháton folytatjuk a beszélgetést.„Tavaly tíz történelmi újrajátszás fesztiválra hívtak meg bennünket, ennek nagyon örvendtünk. Idénre már tizenhat van bejelölve. Teljesen új lehet számukra a dévai, a jászvásári, a marosvásárhelyi, a besztercei, az óradnai, valamint az erdődi középkori rendezvény. Ugyanakkor abban reménykedünk, hogy idén ismét megszervezik az egyik legrégebbi, klasszikus rendezvényt, a Porolissum Római Fesztivált. Az ókori római erőd romjai, a pazar és egyben korhű környezet tökéletes helyszínt biztosít a nomád törzsek és a rómaiak közötti csaták újrajátszása számára” – jegyezte meg De Martin Lajos, aki húsz éve foglalkozik lovaglóoktatással.  

Felvonulás Brăila városában

Tavaly a Medgidiában szervezett középkori fesztiválon kezdődött az idény, majd Nagyváradon, Temesváron, Medgyesen, Szucsáván, Szörényváron, Kolozsváron, Szilágysomlyón tartottak lovasbemutatókat, illetve vettek részt történelmi csaták újrajátszásában. De volt nomád harcászati, ügyességi bemutató, s az életmóddal és a gasztronómiával kapcsolatos bemutató is. Utóbbit csak a Kolozsvári Városnapokon nem tartották meg. Hozzátette: a medgyesi és a temesvári fesztiválon lovagi tornát is szerveztek teljes vértezetben.

Laczkó Réka íjászati bemutatója

Szerinte az ukrajnai háború és a romló gazdasági helyzet a lovardákat is negatívan érintette, a válsághelyzet ugyanis visszafogja az embereket. Ennek ellenére tavaly például Hollandiából, Lettországból, Izraelből, Peruból is jöttek lovagolni vágyók, Magyarországról pedig a Határtalanul program keretében diákcsoportok érkeztek.

Az érdeklődők a Kalotaszegi Turul Nomád Hagyomágyőrző Egyesület Facebook-oldalán követhetik a hagyományőrző csapat tevékenységét, fellépéseinek naptárát, itt tekinthetők meg az eddigi bemutatókon, fesztiválokon készült fotók és videófelvételek is.

Fellépés után(Megjelent a Szabadság 2023. március 18-i számában)


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Konferencia Liga: hosszú negatív ...
Ismét napirenden a kormányfőcsere
Áldozatok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Ballagókhoz s nem csak
  • Elballagtak az Apáczai-líceum diákjai
  • Az iskola anyacsavar, recepteskönyv, ...
  • Magyarságfóbia
  • Elballagtak az Apáczai-líceum ...