Gördeszka-világbajnokság, MI-központ a tanácsülésen
Számos szociális programját is folytatja a városi önkormányzat
Számos szociális programját is folytatja a városi önkormányzat
Vissza

Gördeszka-világbajnokság, MI-központ a tanácsülésen

Mesterséges intelligencia (MI) kutatására szolgáló központ, ahol űralkalmazásokkal vagy kiberbiztonsággal foglalkoznak majd, energiahatékony távvezérlésű (okos) közvilágítás, egyre körvonalazódó körgyűrű, gördeszka-világbajnokság a kolozsvári Rózsák parkjában – és még számos más napirendi pont szerepelt a kolozsvári városi önkormányzat augusztusi 4-i ülésén, amelyen el is fogadták az említett határozattervezeteket, amelyek lényegesek és jelentősek a város fejlődése szempontjából. Emellett több szociális jellegű intézkedést is elfogadtak a tanácsosok, mint például: nappali központ létesítése a családjuktól való elszakadás veszélyének kitett gyerekek számára; a helyi távhőszolgáltató veszteségeinek fedezése, hogy ne a lakosság fizesse azt meg; továbbá 400 ezer lej elkülönítése fogászati kezelés biztosítására többek között kisnyugdíjasoknak, a létminimum alatt élőknek – a szolgáltatást igénybe vevők száma igazolja, hogy van igény rá.

ÖSSZEFOGLALÓ

Fedezik a helyi távhőszolgáltató veszteségeit

A kolozsvári önkormányzat közel 7 millió lejes támogatást nyújt a Kolozsvári Távfűtési Vállalatnak. A támogatás fedi az idei második negyedévi távhőszolgáltatás járulékos veszteségeit, ezzel csökkentve a kiszámlázandó költségeket. Ezáltal a fogyasztók mentesülnek a távhőszolgáltatási rendszer veszteségeinek a kifizetésétől.

„Sajnos nehéz időszakot élünk sok szempontból. Az általános energiadrágulás mindenkit megvisel, ezért igyekszik Kolozsvár önkormányzata szolidáris lenni és segíteni a helyzeten” – mondta Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere. Az RMDSZ javaslatára döntött a kormány arról a támogatási rendszerről, amely segítségével a fejlesztési minisztérium 400 millió lejes költségkeretet fordíthatott a távfűtési számlák fedezésére.

Nappali központ gyerekeknek

A kolozsvári Szociális és Egészségügyi Igazgatóság a Vasút utca 4-es szám alatt nyitna gyerekközpontot. A nappali központ révén azokon a gyerekeken szeretnének segíteni, akik a szüleiktől való elszakadás veszélyének vannak kitéve – a központban többek között a szülőkkel is foglalkoznának tanácsadás, támogatás formájában. „A projekt által olyan tevékenységek, programok kerülhetnek megvalósításra, amelyek megelőzhetik a gyerekek elválasztását a szülőktől. Kolozsvárnak szüksége van ilyen központra, ahol szociális munkások, szakemberek foglalkoznak a veszélybe került gyerekekkel, szülőkkel” – hangsúlyozta a kezdeményezés fontosságát Oláh Emese alpolgármester.

Mesterségesintelligencia-kutatási központ épül

A Kolozsvári Műszaki Egyetem (UTCN) urbanisztikai tervezetét is elfogadta csütörtöki ülésén az önkormányzat, miszerint mesterséges intelligenciára szakosodott kutatóközpontot építenének. A terv szerint az épületben helyet kapnának a szoftver- és hardvertechnológiákat, intelligens és autonóm rendszereket, kiberbiztonságot és űralkalmazásokat, intelligens városokat és intelligens orvosi diagnosztikát alkalmazó részlegek, laboratóriumok.

A központ helyszíne a Hajnal negyedben lesz, a Csillagvizsgáló út (Observatorului)  2. szám alatt, ahol a Kolozsvári Műszaki Egyetem további épületei is  megtalálhatóak, köztük az egyetemi campus. A javasolt épület a kutatási létesítmények jelenlegi bővítési igényének felel meg, és a hozzá tartozó melléképületet a telken meghosszabbított mélygarázs terjedelmes, kettős funkciójú térrel egészíti ki: parkolóval és a mesterségesintelligencia-rendszerek tesztelésére szolgáló burkolattal.

Korszerű, hatékony lesz a díszkivilágítás is

Az augusztusi tanácsülésen napirendre került Kolozsvár 2022–2030 időszakra vonatkozó közvilágítási stratégiája, amit a helyi tanácsosok egyöntetűen elfogadtak. A stratégia legfőbb céljai: a jelenlegi közvilágítási rendszer minőségének növelése a világítástechnika korszerűsítése által, elsősorban LED-fényforrások használatával; a közvilágítási hálózat fejlesztése, bővítése, valamint a vezetékek föld alá helyezése, az utcák fejlesztési programjainak keretében; az épületek megvilágítási rendszerének bővítése és fejlesztése az épített örökség hangsúlyozásának érdekében; a különböző helyi események és ünnepségek  magas színvonalú és energiahatékony díszkivilágításának biztosítása; a közvilágítási rendszer digitalizálása.

A tervek szerint 2030 végéig, az önkormányzat a tervek szerint mintegy 10 ezer darab LED-technológiával és távvezérléssel felszerelt világítótestet helyez ki, valamint Kolozsvár pótolhatatlan örökségét képező, közel 20 fontos épület díszkivilágítását is megvalósítják. Emelett a közvilágítási szolgáltatás digitalizálásának érdekében egységes távvezérlési rendszert is bevezetnek.

„Nem kérdés, hogy prioritása Kolozsvár önkormányzatának az energiaköltségek, az energiafogyasztás csökkentése, valamint az épületek energiahatékonyságának és energiafelhasználásának növelése. Fontos projekt a közvilágítás a Zöld Kolozsvár stratégiában is, bízom abban, hogy alkalmazható lesz ez az elfogadott terv“ – vélekedett Oláh Emese alpolgármester.

Szeptemberben gördeszka-világbajnokság Kolozsváron

A csütörtöki tanácsülésen a World Rookie Tour gördeszka-világbajnokság 100 ezer lejes támogatásáról is döntött az önkormányzat. A világbajnokság egyik állomása Kolozsvár, a Rózsák parkja, szeptember 8–11. között. Az esemény annak köszönhetően szervezhető meg ezen a helyszínen, hogy a park 2021-es korszerűsítése során a városvezetés az itt található skatepark felújítására is nagy hangsúlyt fektetett, így már alkalmas ilyen jellegű sportesemények befogadására. „A parkot több mint 1100 négyzetméterrel bővítettük, így a létesítmény mind a hazai, mind a nemzetközi extrémsport-rendezvények fontos helyszíne tud lenni. A park LED-es hangulatvilágítással, modern városi bútorzattal, ivókúttal is rendelkezik. Öröm számunkra, hogy Kolozsvár ilyen jellegű eseményt is be tud fogadni” – nyilatkozta Oláh Emese.

Módosulnak a közterület-tisztítási és hóeltakarítási díjak

A közterület-tisztítási és hóeltakarítás díjak 33,41%-kal emelkednek a Monostor, Hajnal, Nyárfasor, Fellegvár, Donát, Kerekdomb negyedben és a belváros egy részében. Az általános drágulások és a megbízott cég költségeinek növekedése vezetett leginkább az árak változásához. A közterületek tisztítási tevékenységei közé többek között a járdák és úttestek gépi vagy kézi tisztítása (seprése és mosása), a csatornák tisztítása, a hó és jég kézi eltakarítása, a hóekézés, valamint a jegesedés megelőzésére és feloldására szánt sóder szórása tartozik. Ez az általános áremelkedéseknek megfelelő módosítás. A költségeket az önkormányzat saját költségvetéséből fedezi, tehát nem érinti a lakosokat.

Folytatódik a szociális fogászati program

Folytatja Kolozsvár önkormányzata azt a szociális programját, amely révén segítséget nyújt a kisnyugdíjasoknak, a létminimum alatt élő, kirekesztett vagy a társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett kolozsvári lakosoknak, hogy megfelelő fogászati ellátásban részesüljenek. Az önkormányzat idén 400 ezer lejt különített el erre a célra, az összeg az év hátralévő részében beütemezett kezelések költségét fedezi.

„Sajnos nem mindenki engedheti meg magának a fogászati beavatkozásokat, ez a projektünk pedig pont ezt segíti elő. 2017-ben indítottuk el, és azóta több mint 650 személynek sikerült segíteni. 2021 szeptembere óta pedig 236 lakos igényelte a fogászati szolgáltatásokat. Ezek a számok is azt mutatják, hogy az anyagi keretekhez viszonyítva a jövőben is van igény erre a támogatásra” – hangsúlyozta a kezdeményezés fontosságát Oláh Emese.

A program kedvezményezettjei azok a nyugdíjasok, akiknek havi összjövedelme nem haladja meg az 1000 lejt, fokozott és súlyos fogyatékossággal élő személyek, munkanélküliek, illetve a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság nyilvántartásában szereplő, jövedelem nélküli vagy kis jövedelmű személyek, akik szociális segélyben, családtámogatásban, szociális étkezdei ellátásban részesülnek. A programról bővebb tájékoztatást és az ingyenes fogászati program igénybevételéhez szükséges formanyomtatványt a dasmclujnapoca.ro oldalon érhetik el az érdeklődők.

(Borítókép: Kolozsvári városháza)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kígyóminta, szárnyas angyal: 150 éves ...
László Gyula, a 20. századi polihisztor ...
Mely európai országokban volt a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ