Feszültségek a karácsonyi vásár feliratozása miatt
Vissza

Feszültségek a karácsonyi vásár feliratozása miatt

A kolozsvári karácsonyi vásár pénteki megnyitójának közeledtével lassan minden díszítőelem a helyére kerül, a házikók benépesülnek, és akárcsak tavaly a „Karácsonyi vásár” feliratú „gömböt” (képünkön) magyarul is felfüggesztették az egyik kapura. A Musai-Muszáj aktivistái ezúttal sem hagyták szó nélkül, és arra kértek mindenkit, hogy közösen szurkoljon Kolozsvár magyar elöljáróinak, hogy öt év sikertelen próbálkozás után az idei vásár feliratozása végre megfelelő legyen. Rácz Béla-Gergely városi tanácsos Facebook-bejegyzésében reagált az aktivisták felvetésére. „Az idei kolozsvári karácsonyi vásár többnyelvűsége ma már túlmutat a puszta feliratok kérdésén és szimbolikus ügy is lett. Kolozsvári önkormányzati tanácsosként feladatunk volt és lesz, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a multikulturalitás és a többnyelvűség ne csak a többség üres lózungja legyen, hanem megélt valóság. A vásár kapcsán és más ügyekben is” – fogalmazott a városi tanácsos.

Rácz Béla-Gergely a Musai-Muszáj felvetése kapcsán elmondta: az RMDSZ kolozsvári frakciója ajánlott levélben kérte a három szervező cégtől, hogy iratozzanak fel mindent magyarul is. Ezen felül hivatalos kérvényt is leadott a polgármesternek címezve, hogy gondoskodjon róla, hogy ezúttal ez meg is történjen. „Kértük szóban, kértük írásban, és ott leszünk a megnyitón is, ha szükséges ez ügyben a helyszínen is fel tudjunk lépni. Minden informális és formális eszközt megragadtunk azért, hogy az idei karácsonyra való felkészülés ne a feszültségről szóljon, hanem az együtt ünneplésről” – biztosította a kételkedőket a városi tanácsos. Hozzátette: ezzel együtt is azt gondolja, hogy ez nem egy csata, nem egy meccs a többséggel vagy éppen a polgármesterrel szemben, hanem felhívás a békés ünneplésre. „Örömmel veszem azt is, hogy a Musai-Muszáj aktivistái, szurkolnak nekünk. Egymást támogatva, ha csak morálisan is, erősebbek vagyunk. Hátha az idei karácsonyi vásárban majd egymásra tudunk mosolyogni: a többség és kisebbség, a politikus és civil aktivista, a jobboldali és baloldali” – zárta bejegyzését Rácz Béla-Gergely.

A Musai-Muszáj aktivistái név szerint sorolták fel Kolozsvár magyar elöljáróit, akiknek szurkolni kellene, Rácz-Béla Gergely városi tanácsos mellett cselekvésre ösztönözték a többi városi tanácsost – Fugel Edinát, Rácz Leventét – és Oláh Emese alpolgármestert, valamint az RMDSZ Kolozsvári Szervezetének munkatársait. Bejegyzésükben tételesen felsorolták, hogy 5 év sikertelenség után szeretnék, ha az idei karácsonyi vásárban a vásár mindhárom kapuján, a románhoz hasonló, kivilágított magyar felirat is szerepelne; hogy mindaz, amit a vásár szervezői románul kiírnak (online és offline), azt magyar nyelven is kiírják. Hozzáteszik: ezúttal ne akarják eladni sikerként a menetiránnyal ellentétes oldalon kihelyezett kivilágítatlan „tessék-lássék” magyar feliratokat.

A pénteken rajtoló karácsonyi vásár házikóinak tetejére szerdán már szerelték a napelemeket, hogy csökkentsék az energiafogyasztást. Az ily módon megtermelt újrahasznosítható energia csökkenti a vásár költségeit, és energetikai szempontból is fenntarthatóvá válhat. A vásár péntek délután hat órakor nyit, egy órával később pedig a díszkivilágítást is felkapcsolják.

 „Az idei karácsonyi vásár fő témája a kikapcsolódás. Azt hiszem, két nehéz és bonyolult év után mindannyiunknak szüksége van arra a tiszta örömre, amelyet gyerekkorunkban éreztünk. És mi lehetne erre alkalmasabb, mint az elkövetkező időszak? A karácsonyi vásár egyaránt örömet szerez felnőtteknek és gyerekeknek: koncerteken vehetnek részt, meseszereplőkkel találkozhatnak, színházi előadást nézhetnek, kreatív műhelytevékenységbe kapcsolódhatnak be, vagy ellátogathatnak a télapó kuckójába. És a télapó villamosára is felülhetnek már a vásár első napjától kezdve 16-18 óra között a Bucsony/Bucium utca – Állomás tér vonalon” –nyilatkozta Mihai Oprean szervező.

A Főtéren fellép a Voltaj, a Direcția 5, Iuliana Beregoi, Alexandra Ușurelu, a Semnal M, a Blue Ink Jazz Quartet, a Vibes Live Band, a Rock Academy zeneiskola, a Voltaj Academy zeneiskola, a  Music Hub, a Kids Sing Academy, a The Beat zeneiskola, Timothy Kross, a Zenei Inkubátor és a Folklór Inkubátor, a Zestrea Ardealului, a Clubul Vedetelor (Muguri de Folclor), Florian Roșan, Gadjo Dilo, a Ministar, Maria Golban Șomlea és Paula Rad. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közösen látogatta meg a NATO romániai ...
Útmutató az energiakártyákhoz. ...
Ciucă: büntetni kell a közbeszédben ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ