Felrobbantottak egy hatalmas ukrajnai gátat
Vissza

Felrobbantottak egy hatalmas ukrajnai gátat

A háborúban álló felek egymást vádolják a Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka víztározójának gátjának mai a felrobbantásával – tájékoztatnak a hírügynökségek.

Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága ma közölte, az orosz erők robbantották fel a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló gátat. Az ukrán parancsnokság Facebookon azt közölte, vizsgálják a pusztítás mértékét, valamint a kiömlő víz és az elöntött területek léptékét. A víztározó látja el vízzel a zaporizzsjai atomerőművet is. Orosz hírügynökségek azt jelentették, a gát átszakadt és a víz elöntötte a környéket.

Orosz hírügynökségek szerint a létesítmény megsérülése fennakadásokat okozhat a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget vízellátásában és a zaporizzsjai nukleáris erőmű működésében.

Olaf Scholz: a Nova Kahovka-i gát felrobbantása új dimenzió Oroszország háborújában

A Nova Kahovka-i gát felrobbantása új dimenziót jelent Oroszország Ukrajna elleni háborújában - mondta Olaf Scholz német kancellár ma Berlinben.

A robbantás egyben illeszkedik a polgári célpontok elleni támadásokból is álló orosz hadviseléshez és az „orosz katonák által elkövetett sok-sok bűncselekményhez” - jelentette ki a német kormányfő a WDR közszolgálati médiatársaság Europaforum nevű rendezvényén.

Hozzátette: a német kormány folyamatosan figyeli, hogy miként alakul a helyzet a térségben fekvő zaporizzsjai atomerőműben.

(Fotó: Wikipédia)


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ