Felére csökkent a könyvelési iratok archiválási időszaka
Vissza

Felére csökkent a könyvelési iratok archiválási időszaka

Megjelent a Hivatalos Közlönyben az a jogszabály, amely értelmében a cégeknek csupán 5 évig kell megőrizniük a könyvelési dokumentumokat – olvasható az RMDSZ mai sajtóközleményében.

„A vállalkozások számára sokszor gondot és plusz anyagi költséget jelent a könyvelési dokumentumok archiválása, hiszen külön helyiséget kell hogy létrehozzanak a dokumentumok tárolására. Sok esetben pedig kiszervezésre kerül ez a tevékenység. Mi több, az Országos Adóhatóság ellenőrzései során csupán 5 évre visszamenőleg vizsgálja a vállalkozás dokumentumait, ezért is volt indokolt a törvénymódosítás, amellyel 10 évről 5 évre csökkentettük a könyvelési dokumentációk archiválási idejét” – mutatott rá Kolcsár Károly, Maros megyei parlamenti képviselő, a törvénytervezet kidolgozója.

Az 5 éves archiválási időszakot a pénzügyi évet követő év július elsejétől számítják. Romániában jelenleg több mint másfél millió aktív vállalkozás működik, amelyből 1,1 millió korlátolt felelősségű társaság. A törvénymódosítás minden vállalkozást érint, szervezeti formától függetlenül.

Az eljárás a törvény hatályba lépését követően lép érvénybe.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csecsemőhalandóság: először csökken ...
Hat embert lelőtt egy fiatal nő egy ...
Jelentősen nőtt az elektromos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ